Ritmul de redresare economică din zona euro devine mai rapid, dat statele cu datorii mari din regiune ar putea avea dificultăți odată cu reducerea măsurilor de stimulare monetară, provocate de creșterea costurilor de finanțare, a apreciat FMI după consultările regulate avute joi cu reprezentanții celor 19 state membre, transmite Bloomberg.
”Redresarea din zona euro se întărește și devine mai extinsă. Ar trebui să fie noi angajamente de finalizare a uniunii bancare, de avans al uniunii piețelor de capital și de creare a unei capcități fiscale comune”, se arată într-un comunicat al FMI.
Totuși, instituția avertizează că așteptările de inflație rămân scăzute, inflația core (care exclude prețurile alimentelor și energiei n.r.) fiind mult sub nivelul dorit”, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
FMI mai consideră că statele ale căror economii funcționează la capacitate ar trebui să accepte o inflație de peste 2% o lungă perioadă de timp.
După ani de zile de suplimentare a lichidităților și dobânzi negative, BCE a reușit să stimuleze creșterea economică, dar nu și să aducă inflația la nivelul dorit de aproape 2%.
În evaluarea zonei euro, FMI afirmă că unele state cu datorii mari din regiune ar putea să înregistreze creșterea spread-ului obligațiunilor suverane, atunci când măsurile de stimulare vor fi restrânse.
FMI a mai avertizat în privința riscurilor provocate de incertitudinile din comerțul mondial, Brexit și geopolitică, dar și de slăbiciunile structurale profunde și dezechilibrele din zona euro.