FMI - acord cu Ucraina în vederea deblocării unei noi tranșe de ajutor în valoare de 1,1 miliarde de dolari

FMI - acord cu Ucraina în vederea deblocării unei noi tranșe de ajutor în valoare de 1,1 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 11:38

Guvernul ucrainean a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) asupra celei de a cincea revizuiri a programului de ajutorare a Ucrainei aflate în război, deschizând ușa plății unei noi tranșe în valoare de 1,1 miliarde de dolari, relatează AFP.

Această nouă tranșă - care urmează să fie validată de către Consiliul de Administrație al FMI - va crește la 8,7 miliarde de dolari fondurile plătite Ucrainei, dintr-un total de 15,6 miliarde de dolari în cadrul acestui program.

Urmărește-ne și pe Google News
Geely caută locații pentru o uzină în Europa CITEȘTE ȘI Geely caută locații pentru o uzină în Europa
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Acest program face parte dintr-un ajutor internațional mai mare - în sumă de 122 de miliarde de dolari -, aprobat în martie 2023 de către toate țările care susțin Ucraina de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, scrie News.ro.

FMI estimează că, în pofida unor condiții dificile cauzate de conflictul în curs, Guvernul ucrainean, cu ajutorul unei susțineri externe, a putut ”susține stabilitatea financiară și macroeconomică”.

”ÎNCETINIRE ECONOMICĂ ÎN SEMESTRUL DOI”

Ucraina a înregistrat o creștere economică de 6,5% în decurs de un an, în primul trimestru al lui 2024, și o inflație limitată la 5,4% în decurs de un an.

Însă FMI se așteraptă la o ”încetinire economică în semestrul doi, din cauza unor atacuri repetate asupra infrastructurilor energetice și consecințelor războiului asupra forței de muncă și încrederii”, a subliniat marți șeful misiunii FMI Gavin Gray.

Guvernul ucrainean anunța la sfârșitul lui iulie, între alte măsuri implementate recent, că a ajuns la un acord care să permită o restructurare parțială a datoriei sale externe - în sumă de 20 de miliarde de dolari.

Sarmis Capital cumpără trei companii într-o tranzacție strategică pentru crearea celei mai mari entități de facility management integrat din România CITEȘTE ȘI Sarmis Capital cumpără trei companii într-o tranzacție strategică pentru crearea celei mai mari entități de facility management integrat din România

Acest acord ar urma să permită realizarea unor economii estimate la 11,4 miliarde de dolari în următorii trei ani și la 22,75 de miliarde de dolari până în 2033, anunța atunci Ministerul ucrainean al Finanțelor.

FMI a catalogat acest acord drept o ”etapă improtantă în strategia globală a autorităților vizând restabilirea viabilității datoriei”.

Fondul estimează că strategia autorităților ucrainene de restructurare și alte măsuri ”vor fi esențiale în aducerea poverii datoriei Ucrainei la niveluri viabile, ceea ce va permite degajarea unor marje de manevră în cheltuieli esențiale și de susținerea creșterii” economice.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
ucraina
acord