Băncile din Europa au o problemă de care nu reușesc să scape, și anume credite neperformante în valoare de 944 de miliarde de euro, care le împovărează bilanțurile contabile, relatează Bloomberg.
Analiștii spun că împrumuturile cu întârziere la plată reduc capacitatea băncilor de a acorda noi împrumuturi, ceea ce le afectează profiturile. Autoritățile europene cer băncilor să vândă sau să restructureze creditele neperformante, dar sunt divizate când vine vorba de maniera în care trebuie tratată această problemă, iar unii investitori sunt dezamăgiți de ritmul în care sunt realizate progresele, scrie News.ro.
Problema este mai gravă în special în țările care au fost lovite cel mai mult de criza datoriilor suverane. Grecia, care este pe cale să iasă din programul de salvare în acest an, este în fruntea listei creditelor neperformante, ca pondere în totalul împrumuturilor, în timp ce Italia are cele mai mari împrumuturi problemă în termeni absoluți.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Dividendele, combustibil pentru acțiunile BRD. Repere de tranzacționare pentru titlurile bănciiAstfel, portofoliile băncilor italiene cumulează credite neperformante în valoare de 224,2 miliarde de euro, cele din Franța 142,2 miliarde de euro, iar cele din Spania131,4 miliarde de euro. În Grecia, aflată pe locul al patrulea, împrumuturile neperformante totalizează 112,3 miliarde de euro.
Băncile italiene vor să reducă nivelul creditelor neperformante prin vânzarea de portofolii sau prin restructurarea acestora. Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia în funcție de capitalizarea de piață, a început acest proces acum doi ani, mai devreme decât celelalte bănci, și intenționează să accelereze reducerea împrumuturilor problemă, a declarat luna trecută directorul general al instituției financiare, Carlo Messina. El a spus că băncile italiene fac cdeea ce trebuie și că ar trebui să progreseze în acest an.
Băncile europene au redus creditele neperformante cu peste 280 de miliarde de euro, de la sfârșitul anului 2014.
Banca Centrală Europeană (BCE), care supraveghează majoritatea băncilor mari din Uniunea Europeană, afirmă că aceste împrumuturi neperformante sunt încă o mare problemă, care trebuie rezolvată de instituțiile financiare cât timp economia din regiune are performanțe bune.
Acumularea de noi credite neperformante este în declin în Italia, dar nivelul acestora se menține peste cel anterior crizei financiare. Banca Italiei a arătat că situația mai bună a pieței imobiliare contribuie la reducerea riscurilor pentru bănci. Potrivit celui mai recent raport al băncii centrale italiene referitor la stabilitatea financiară, principalii indicatori privind vulnerabilitatea băncilor ar trebui să continue să scadă în următoarele câteva trimestre.