Draghi: Reglementarea bitcoin nu intră în atribuțiile BCE

Draghi: Reglementarea bitcoin nu intră în atribuțiile BCE
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2018

Reglementarea bitcoin nu intră în atribuțiile Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat marți președintele instituției financiare, Mario Draghi, care a avertizat însă în legătură cu riscurile asociate volatilității monedei virtuale, relatează Reuters.

În ultima perioadă au apărut tot mai multe apeluri ca autoritățile, inclusiv băncile centrale, să intervină și să reglementeze piața monedelor virtuale, unde au avut loc fluctuații mari ale prețurilor și o proliferare a criptomonedelor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Draghi a spus într-o discuție video cu publicul, răspunzând unor întrebări, că interzicerea sau reglementarea acestor monede nu se află între atribuțiile BCE.

GRAFIC Dividendele, combustibil pentru acțiunile BRD. Repere de tranzacționare pentru titlurile băncii CITEȘTE ȘI GRAFIC Dividendele, combustibil pentru acțiunile BRD. Repere de tranzacționare pentru titlurile băncii

”Mulți dintre dumneavoastră ați întrebat dacă BCE va interzice bitcoin sau dacă va reglementa bitcoin. Trebuie să vă spun că nu este responsabilitatea BCE să facă acest lucru”, a spus Draghi.

Șeful Băncii pentru Reglemente Internaționale (BRI), Agustin Carstens, a cerut săptămâna trecută ca băncile centrale să pună capăt acestei ”scheme Ponzi” cu monede virtuale, prin restricționarea accesului acestora în bănci și infrastructura financiară.

Șefii celor mai mari bănci centrale din lume vor discuta acest  subiect la reuniunea G20 de la Buenos Aires, din luna martie.

Întrebat de un membru al publicului dacă el ar cumpăra bitcoin. Draghi a spus: ”sincer, m-aș gândi cu precauție”.

Șeful BCE a subliniat că valoarea bitcoin a oscilat cu mult mai mult comparativ cu euro și că monedele virtuale nu sunt susținute de nicio instituție publică.

El a adăugat că tehnologia utilizată pentru înregistrarea tranzacțiilor cu bitcoin este ”foarte promițătoare” și că se așteaptă să aducă multe beneficii, el referindu-se la posibila utilizare a acesteia la efectuarea plăților.

Draghi a avertizat totuși că tehnologia blockchain nu este încă suficient de sigură pentru a fi folosită de băncile centrale.

BCE și Banca Japoniei au analizat de peste un an utilizarea blockchain pentru infrastructura pieței financiare, iar în septembrie au anunțat că au fost obținute rezultate promițătoare, dar că nu au ajuns la o concluzie directă pentru folosirea în practică a acestei tehnologii.

viewscnt
Afla mai multe despre
mario draghi
bce
bitcoin