Euro s-a depreciat miercuri cu peste jumătate de procent față de dolar, în urma unei informații care sugerează că Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să reducă estimarea referitoare la perspectiva inflației în zona euro, în loc să acționeze decisiv pentru înăsprirea politicii monetare, transmite Reuters.
În ultimele cinci luni, moneda unică și-a revenit cu aproape 10% în raport cu dolarul, beneficiind de slăbiciunea monedei americane, dar și de așteptările că inflața va determina BCE să crească dobânzile la începutul lui 2018, scrie News.ro.
Dar în condițiile atenuării presiunilor inflaționiste și a datelor economice mai slabe din zona euro, în ultima perioadă, așteptările au început să se modifice, astfel că analiștii nu anticipează ca BCE să semnaleze o modificare a politicii, la ședința de politică monetară de joi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficiali din zona euro citați de Bloomberg au spus că estimările BCE referitoare la inflația din următorii trei ani au fost reduse la 1,5%, de la nivelurile de 1,7%, 1,6% și 1,7% prognozate în martie.
Noile estimări trebuie să fie aprobate la reuniunea de două zile a consiliului guvernatorilor BCE care a început miercuri, dar, dacă vor fi confirmate, ar fi un semnal al unei politici mai relaxate, conforme cu așteptările piețelor valutare și de obligațiuni.
Reprezentanții BCE au refuzat să comenteze.
Euro a coborât miecuri cu 0,6%, la 1,215 dolari pe unitate, și 122,72 yeni pe unitate.
Săptămâna trecută, euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni față de moneda americană, de 1,1285 dolari pe unitate.
Traderii rămân precauți înainte de alegerile de joi din Marea Britanie, la care rezultatul ar putea fi mai strâns decât indică sondajele, și de depoziția din Senatul Statelor Unite pe care o va da fostul director al FBI, James Comey, care a fost concediat de președintele american Donald Trump.