Donald Trump vrea să aibă un cuvânt de spus în politica monetară a băncii centrale, dacă va deveni președinte

Donald Trump vrea să aibă un cuvânt de spus în politica monetară a băncii centrale, dacă va deveni președinte
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 aug 2024

Fostul președinte american Donald Trump, candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, a declarat joi că "președintele ar trebui să aibă un cuvânt de spus" în politica monetară a SUA, care în mod normal este responsabilitatea băncii centrale (Fed), relatează AFP și Reuters.

"Cred că președintele ar trebui să aibă un cuvânt de spus în acest sens, aceasta este convingerea mea profundă. Cred că în cazul meu, eu care am făcut mulți bani, am avut mult succes, cred că am instincte mai bune decât, de cele mai multe ori, oamenii care sunt la Fed sau președintele acesteia", a declarat Donald Trump într-o conferință de presă la Palm Beach (Florida), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Impasul politic riscă să amâne intrarea Bulgariei în zona euro CITEȘTE ȘI Impasul politic riscă să amâne intrarea Bulgariei în zona euro
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În majoritatea marilor economii ale lumii, banca centrală decide politica monetară în mod complet independent pentru a o proteja, conform teoriilor economice, de interferențele autorităților politice, ale căror priorități pot fi diferite. Aceasta este o abordare pe care Donald Trump a regretat-o în repetate rânduri, adăugând joi că Fed "foarte des greșește".

De asemenea, el a profitat de ocazie pentru a-l critica pe președintele Fed, Jerome Powell, spunând că acesta întotdeauna "acționează fie puțin prea devreme, fie puțin prea târziu".

Donald Trump a declarat că deciziile de politică monetară ar trebui luate "de cele mai multe ori pe baza unei intuiții". Fed a afirmat în repetate rânduri că își bazează deciziile pe datele macroeconomice disponibile.

Donald Trump îl critică în mod regulat pe Jerome Powell, chiar dacă el l-a ales să conducă Fed atunci când se afla la Casa Albă. În februarie, el l-a criticat pe Powell pentru că dorea să reducă ratele în 2024 reproșându-i că în acest fel vrea să-i ajute pe democrați să câștige alegerile prezidențiale.

De asemenea, Trump a dat asigurări că nu îl va numi din nou la conducerea Fed, dacă va fi ales.

Chiar și înainte de aceasta, când era președinte, miliardarul republican a atacat în mod regulat Fed și pe Jerome Powell pentru că nu a redus ratele suficient de mult pentru a fi pe placul său. El a rupt astfel tradiția respectului, distanței și independenței puterii politice față de instituția monetară a țării. Cu toate acestea, la 16 iulie, candidatul republican a declarat că, dacă va câștiga la 5 noiembrie, l-ar putea lăsa pe Jerome Powell să își încheie mandatul de patru ani. "Dacă cred că face ceea ce trebuie", a spus el.

Jerome Powell conduce Fed din 2018. Al doilea său mandat se va încheia în 2026.

VIDEO Un bărbat s-a urcat pe o garnitură de metrou la Piața Victoriei și a vrut să pulverizeze substanțe dintr-un extinctor. Un altul a pulverizat astfel de substanțe într-o garnitură în stația Piața Romană CITEȘTE ȘI VIDEO Un bărbat s-a urcat pe o garnitură de metrou la Piața Victoriei și a vrut să pulverizeze substanțe dintr-un extinctor. Un altul a pulverizat astfel de substanțe într-o garnitură în stația Piața Romană

TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS CĂ NU DĂ INTERVIURI

Într-o rară sesiune de întrebări și răspunsuri cu reporterii, care s-a întins pe mai mult de o oră, Trump a trecut joi de la un subiect la altul, afirmând că rivalii democrați, Kamala Harris și Tim Walz sunt candidați slabi care deja scad în sondaje.

Cu toate acestea, Trump a deplâns faptul că nu este în măsură să se confrunte cu Biden în alegeri, sugerând că președintele a fost victima unui complot neconstituțional pentru a-l îndepărta din cursa pentru Casa Albă. Biden a renunțat la candidatura sa șubredă pentru realegere sub presiunea colegilor democrați îngrijorați de șansele sale mici de victorie în alegerile din 5 noiembrie, după o prestație slabă la dezbaterea cu Donald Trump.

Întrebat despre comentariile sale controversate de săptămâna trecută că Harris, care este de origine jamaicană și indiană, recent "s-a întâmplat să devină de culoare", Trump a spus: "Va trebui să o întrebați pe ea asta, pentru că ea este cea care a spus-o, nu eu am spus-o.... Pentru mine nu contează. Dar pentru ea, din punctul ei de vedere, cred că este foarte lipsit de respect pentru amândoi (părinții), într-adevăr, indiferent dacă este indian sau negru, cred că este foarte lipsit de respect pentru amândoi".

Comentariile inițiale ale lui Trump, făcute în fața unei audiențe de jurnaliști de culoare, au atras condamnarea generală și au lăsat donatorii și consilierii nedumeriți și alarmați, potrivit unor surse.

De asemenea, Trump a ironizat joi mărimea mulțimilor care se strâng la mitingurile din campania lui Harris. El a afirmat în mod fals că mulțimea căreia i s-a adresat la 6 ianuarie 2021 - ziua în care susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul SUA - a fost la fel de mare ca cea care a umplut National Mall din Washington pentru discursul "Am un vis" al lui Martin Luther King în 1963. "De fapt, am avut mai mulți oameni", a spus Trump. "Dar nu mă deranjează, pentru că mi-a plăcut de Dr. Martin Luther King", a completat el.

Reluând o critică recentă formulată de campania sa, Trump a criticat-o pe Harris pentru că nu a acordat niciun interviu presei de când și-a lansat campania. "Nu știe să dea un interviu. Nu este competentă", a spus Trump, numind-o ulterior din nou "obraznică", un cuvânt pe care îl folosește adesea pentru a denigra criticii de sex feminin.

Tranzacție - Cea mai mare platformă din Europa pentru licitație digitală de bunuri de afaceri cumpără afacerea Surplex din România CITEȘTE ȘI Tranzacție - Cea mai mare platformă din Europa pentru licitație digitală de bunuri de afaceri cumpără afacerea Surplex din România

Trump a făcut constant interviuri cu presa, deși acestea sunt de obicei acordate unor instituții și reporteri prietenoși, de orientare de dreapta. Miercuri, el a intervenit telefonic la emisiunea matinală "Fox & Friends" și a răspuns întrebărilor gazdelor emisiunii.

Trump și-a anunțat conferința de presă joi dimineață pe platforma sa de social media și doar un grup restrâns de reporteri au primit înștiințarea prealabilă necesară pentru a se deplasa la timp la stațiunea sa din Florida.

Harris și Walz s-au întâlnit joi cu muncitorii din industria auto din Detroit, în urma obținerii susținerii candidaturii lor din partea sindicatul United Auto Workers, ca parte a unei campanii de mobilizare a muncitorilor din statele cheie.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
sua
politica monetara