Dolarul american s-a depreciat abrupt vineri după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a acuzat China și Uniunea Europeană de manipularea monedelor și a ratelor de dobândă în detrimentul SUA și a afirmat că este pregătit să impună noi taxe vamale la importuri de mărfuri chinezești.
Trump s-a arătat nemulțumit de faptul că aprecierea dolarului față de yuan și euro afectează competitivitatea produselor americane. Cele mai recente comentarii ale președintelui american au venit după ce, joi, acesta a criticat Rezerva Federală a SUA (Fed) pentru majorările de dobândă operate în ultimul timp. Politica monetară din SUA s-a reflectat în aprecierea dolarului timp de mai multe luni consecutive.
"SUA ar trebui să poată redobândi ceea ce s-a pierdut din cauza manipulărilor ilegale ale monedelor și a acordurilor comerciale proaste. Datoriile ajung la scadență și noi creștem dobânzile - serios?", a scris Trump într-un mesaj pe Twitter.
Indicele ICE Dollar, care surprinde evoluția monedei americane față de un coș alcătuit din 6 valute, a pierdut vineri peste 0,7%, cea mai slabă evoluție zilnică din ultimele trei săptămâni. Pe fondul scăderii abrupte de vineri, indicele a încheiat săptămâna cu un declin de 0,3%.
Și indicele WSJ Dollar, care raportează evoluția dolarului la un coș de 16 valute, a înregistrat un declin similar cu cel al indicelui ICE, iar euro a urcat cu 0,67% față de moneda SUA, la 1,1722 dolari.
La deprecierea de vineri a dolarului au contribuit și amenințările legate de ecaladarea conflictului comercial dintre SUA și China. Într-un interviu pentru CNBC, publicat vineri, Trump a declarat că „este pregătit să ajungă la 500 de miliarde de dolari” cu valoarea importurilor chinezești la care se vor aplica noi taxe, adică valoarea totală a exporturilor din China către SUA.
La începutul lunii acesteia, au intrat în vigoare taxe americane de 25% pentru produse chinezești în valoare de 34 de miliarde de dolari, iar alte bunuri din China, în valoare de 16 miliarde de dolari, urmează să fie taxate suplimentar din luna august. Beijingul a decis să aplice măsuri de retorsiune, taxând importuri americane tot în valoare de 34 de miliarde de dolari, ceea ce a stârnit nemulțumirea administrației Trump și a determinat Statele Unite să pregătească, la rândul lor, măsuri punitive.
Astfel, săptămâna trecută, Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care amenință să le taxeze din septembrie.