Comisia Națională de Prognoză și-a revizuit din nou estimarea de creștere economică pentru acest an, de la 6,1% la 5,5%, revenind astfel la rata de creștere anticipată în luna februarie. La acel moment, Prognoza miza pe o creștere a consumului de 6,3%, redusă acum la 5,4%, dar și pe o creștere a investițiilor cu 7,9%, păstrată acum la același nivel. Comisia Europeană a înrăutățit recent estimarea privind evoluția economiei României din acest an și estimează un avans de numai 4,1%.
Anul trecut, avansul PIB de 7,1% a fost pus de Prognoză pe seama unui consum mai mare cu 8,5% și investiții mai mari doar cu 3%.
La începutul anului, Profit.ro a prezentat o declarație a guvernatorului Băncii centrale a Poloniei, conform căruia Polonia preferă să aibă o economie în creștere cu 3 procente sănătoasă, pe un interval mai mare, decât să se dezvolte ca România, a cărei economie a crescut cu aproape 8%, dar unde creșterea poate slăbi puternic la un moment dat, iar, în medie, va fi mai mică în câțiva ani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Falimentele și schimbarea legislației scot la lumină realitatea din piața asigurărilor: numărul agenților din acte a scăzut abrupt. Persoane care se folosesc de CNP-urile rudelor, firme cu zeci de mii de colaboratori doar “pe hârtie”Poziția guvernatorului polonez este oarecum similară cu avertismentul transmis, repetat, guvernanților de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care explică faptul că la nivelul UE contează doar creșterea economică sustenabilă, nu "focurile de paie electorale" cu o creștere economică datorată exclusiv consumului și care asigură un avans doar temporar.
De altfel, un semnal puternic privind perspectivele economice mai slabe ale României a fost dat săptămâna trecută de Comisia Europeană (CE), care a redus estimarea privind evoluția PIB.
"Creșterea economică din România a început să decelereze. Estimăm că factorii creșterii economice vor deveni mai echilibrați, în contextul în care avansul consumului se temperează, iar investițiile accelerează pe fondul unei creșteri a implementării de proiecte finanțate de UE", spun reprezentanții Comisiei.
Fondul Monetar Internațional, într-un raport privind economia globală din aprilie, a revizuit în urcare estimarea de creștere economică a României de la 4.4% la 5,1%.