Datoria mondială a atins un nivel record

Datoria mondială a atins un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 08:12

Datoria mondială a atins un nivel record de 312.000 de miliarde de dolari la finele celui de-al doilea trimestru, impulsionată de împrumuturile contractate de SUA și China, arată un raport al Institutului Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters.

Potrivit celor mai recente estimări publicate miercuri de IIF, datoria mondială a crescut cu 2.100 de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, până la 312.000 miliarde de dolari. Este vorba de cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, după ce precedentele date au fost revizuite în jos de IIF.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Boloș, în discuție pentru un post în Consiliul de administrație al BNR - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Boloș, în discuție pentru un post în Consiliul de administrație al BNR - surse
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Institutului Internațional pentru Finanțe a tras un semnal de alarmă cu privire la tendința de creștere continuă a împrumuturilor guvernamentale, în ultimul său raport Global Debt Monitor. IIF a prognozat că împrumuturile guvernamentale globale vor crește de la nivelul actual de 92.000 de miliarde de dolari, până la 145.000 de miliarde de dolari în 2030, urmând a trece de 440.000 de miliarde de dolari în 2050, scrie Agerpres.

"În condițiile în care noul ciclu de relaxare demarat de Fed este așteptat să accelereze ritmul de acumulare a datoriei mondiale, un motiv special de îngrijorare este aparenta lipsă de voință politică pentru a răspunde la creșterea nivelului datoriei suverane atât în rândul economiilor mature cât și în cazul economiilor emergente", se arată în raportul IIF.

Potrivit datelor IIF, creșterea datoriei mondiale cu 2.100 miliarde de dolari în primul semestru al acestui an vine după o majorare de 8.400 miliarde de dolari în prima jumătate a anului trecut.

Pe lângă China și SUA, primele două economii ale lumii, India, Rusia și Suedia și-au majorat și ele datoriile. În schimb, alte țări europene și Japonia au înregistrat o scădere semnificativă a datoriilor.

O nouă bancă a câștigat procesul cu ANPC CITEȘTE ȘI O nouă bancă a câștigat procesul cu ANPC

Raportul datorie/PIB, un indicator al capacității de rambursare a datoriei comparativ cu ceea ce produce o țară, s-a stabilizat la nivel mondial la 328%, în condițiile în care cifrele privind producția au fost parțial încurajate de inflația peste țintă din marile economii.

În cazul piețelor dezvoltate, raportul datorie/PIB a atins cel mai scăzut nivel de după 2018, ca urmare a declinului împrumuturilor în rândul gospodăriilor și sectorului corporațiilor non-financiare.

În contrast, raportul datorie/PIB în rândul piețelor emergente a atins un nou vârf de 245%, cu 25 de puncte procentuale peste nivelul la care era înainte de carantinele care au avut legătură cu pandemia de COVID. 

viewscnt
Afla mai multe despre
iif
datorie
dolari