BCE a început să emită notificări de amenzi băncilor care nu își îndeplinesc obligațiile privind riscurile climatice

BCE a început să emită notificări de amenzi băncilor care nu își îndeplinesc obligațiile privind riscurile climatice
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:47

Banca Centrală Europeană (BCE) a început să emită notificări de amenzi băncilor care nu își îndeplinesc obligațiile definite de mult timp cu privire la dezvăluirea și gestionarea riscului climatic, a declarat pentru Reuters Irene Heemskerk, șefa centrului BCE pentru schimbări climatice, transmite Reuters.

BCE s-a plâns de mult timp că băncile nu îi îndeplinesc așteptările de supraveghere cu privire la problemele climatice și a avertizat că vor exista consecințe financiare dacă  sunt ratatevtermenele-limită intermediare sau data-țintă de sfârșit de an, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cu licitații întârziate în PNRR, afacerile Restart Energy One se prăbușesc CITEȘTE ȘI Cu licitații întârziate în PNRR, afacerile Restart Energy One se prăbușesc

”Am spus deja că, dacă băncile nu se conformează, nu ne vom sfii de la măsurile de aplicare. Unele bănci nu au respectat acest termen interimar privind evaluarea semnificației sau alte (aspecte) și am emis deja penalități periodice”, a declarat Heemskerk la un eveniment Reuters Newsmaker.

Plățile efective nu se efectuează imediat, dar băncile vor trebui să plătească dacă nu își respectă termenele de remediere, a spus Heemskerk.

”Și amenda depinde de profiturile tale sau de mărimea băncii tale, așa că ar putea fi destul de importantă”, a spus Heemskerk.

Numită la jumătatea anului 2021, Heemskerk a fost o figură cheie în definirea și coordonarea eforturilor BCE de combatere a schimbărilor climatice, deoarece factorii de decizie au aprobat un plan de acțiune ca parte a unei revizuiri mai ample a strategiei.

Deși unele dintre eforturile BCE au implicat politica monetară, aceasta s-a concentrat în primul rând pe supravegherea bancară, deoarece supraveghează puțin peste 100 dintre cei mai mari creditori ai zonei euro cu 20 de țări.

Deși băncile au făcut progrese substanțiale, BCE și-a exprimat, de asemenea, frustrarea de-a lungul anilor față de cât de încet s-au mișcat și a spus anul trecut că băncile care vorbesc cel mai mult despre problemele climatice fac cel mai puțin.

Dar riscurile pentru bănci și pentru economie în general sunt imense, a spus BCE într-un articol din Buletinul Economic.

Prețurile petrolului au crescut, pe baza stimulentelor din China și a conflictului din Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au crescut, pe baza stimulentelor din China și a conflictului din Orientul Mijlociu

”Dacă lumea își urmează calea actuală a emisiilor și continuă să exercite o presiune semnificativă asupra biodiversității (scenariul advers), pierderile pentru băncile din zona euro ar putea fi în medie de aproape trei ori mai mari decât ar fi într-un scenariu viitor aliniat la Paris și eficient din punct de vedere al resurselor.”, potrivit articolului.

Cele mai mari pierderi ar avea loc în Germania, având în vedere cât de dependente sunt cele mai puternice sectoare economice ale țării de nivelurile de biodiversitate, a spus BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
amenzi
banci