Creșterea datoriilor și a deficitelor SUA provoacă îngrijorare cu privire la amenințările la adresa economiei și a piețelor financiare

Creșterea datoriilor și a deficitelor SUA provoacă îngrijorare cu privire la amenințările la adresa economiei și a piețelor financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2024

Datoria guvernamentală a Statelor Unite, care a crescut cu aproape 50% din primele zile ale pandemiei de Covid, generează niveluri ridicate de îngrijorare atât pe Wall Street, cât și la Washington, relatează CNBC.

Datoriile federale sunt acum la 34.500 miliarde de dolari, sau cu aproximativ 11.000 miliarde de dolari mai mari decât erau în martie 2020, potrivit datelor neoficiale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Președintele Iranului a murit, anunță presa de stat. Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi a fost găsit complet ars CITEȘTE ȘI Președintele Iranului a murit, anunță presa de stat. Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi a fost găsit complet ars
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ca parte din economia totală a SUA, datoriile federale reprezintă acum acum peste 120%.

Preocuparea față de astfel de cifre îngrijorătoare s-a limitat în mare parte la ranchiunea partizană din Capitol Hill, precum și din partea unor organe de supraveghere precum Comitetul pentru un buget federal responsabil.

Cu toate acestea, în ultimele zile discuțiile s-au răspândit în guvern și finanțe și chiar o firmă proeminentă de pe Wall Street se întreabă dacă costurile asociate cu datoria reprezintă un risc semnificativ pentru creșterea pieței de valori.

”Avem deficite structurale mari și va trebui să ne confruntăm cu asta mai devreme sau mai târziu, iar mai devreme este mult mai atractiv decât mai târziu”, a declarat președintele Fed, Jerome Powell, în declarații de marți în fața unei audiențe de bancheri din Amsterdam.

Deși a evitat cu asiduitate să comenteze astfel de chestiuni, Powell a încurajat audiența să citească recentele rapoarte ale Biroului de Buget al Congresului privind starea fiscală a națiunii.

”Toată lumea ar trebui să citească lucrurile pe care le publică despre deficitul bugetar al Statelor Unite și ar trebui să fie foarte îngrijorată de faptul că este ceva de care aleșii trebuie să se ocupe mai devreme decât mai târziu”, a spus el.

Teritoriu neexplorat pentru datorii și deficite

Într-adevăr, cifrele CBO sunt de rău augur, deoarece conturează calea probabilă a datoriilor și a deficitelor. Agenția de supraveghere estimează că datoria deținută de public, care în prezent totalizează 27.400 miliarde de dolari și exclude obligațiile intraguvernamentale, va crește de la actualul nivel de 99% din PIB la 116% în următorul deceniu.

Aceasta ar fi”„o sumă mai mare decât în orice moment din istoria națiunii”, a spus CBO în cea mai recentă actualizare a raportului său.

Creșterea deficitelor bugetare a determinat datoria, iar CBO se așteaptă doar să se înrăutățească. Agenția estimează un deficit de 1.600 miliarde de dolari în anul fiscal 2024 – este deja la 855 de miliarde de dolari în primele șapte luni – care va crește la 2.600 miliarde de dolari până în 2034.

TeraPlast își majorează puternic capitalul pentru finanțarea planurilor de dezvoltare CITEȘTE ȘI TeraPlast își majorează puternic capitalul pentru finanțarea planurilor de dezvoltare

Ca pondere din PIB, deficitul va crește de la 5,6% în anul curent la 6,1% în 10 ani.

”De la Marea Depresiune, deficitele au depășit acest nivel doar în timpul și la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, criza financiară din 2007-2009 și pandemia de coronavirus”, se arată în raport.

Cu alte cuvinte, astfel de niveluri ridicate ale deficitului bugetar sunt frecvente mai ales în recesiunile economice, nu în prosperitatea relativă de care s-a bucurat SUA în cea mai mare parte a epocii, după scurta scădere după declararea pandemiei din martie 2020.

Dintr-o perspectivă globală, țările membre ale Uniunii Europene sunt obligate să mențină deficitele la 3% din PIB.

Potențialele ramificații pe termen lung ale datoriei au fost subiectul unui interviu, acordat de directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, pentru Sky News din Londra.

”America ar trebui să fie destul de conștientă de faptul că trebuie să ne concentrăm puțin mai mult pe problemele noastre legate de deficitul fiscal, iar acest lucru este important pentru lume”, a spus șeful celei mai mari bănci din SUA în funcție de active.

”La un moment dat va cauza o problemă și de ce ar trebui să așteptați?. Problema va fi cauzată de piață și atunci veți fi forțați să o facețiși probabil într-un mod mult mai inconfortabil decât dacă ați începe să o abordați” a adăugat Dimon.

În mod similar, fondatorul Bridgewater Associates, Ray Dalio, a declarat pentru Financial Times, în urmă cu câteva zile, că este îngrijorat de creșterea nivelului datoriilor din SUA care va face titlurile de Trezorerie mai puțin atractive, „în special din partea cumpărătorilor internaționali îngrijorați de imaginea datoriei SUA și de posibilele sancțiuni”.

Până acum, nu a fost cazul: deținerile străine ale datoriilor federale ale SUA s-au situat la 8.100 miliarde de dolari în martie, în creștere cu 7% față de un an în urmă, potrivit datelor Departamentului de Trezorerie publicate miercuri.

Creșterile dobânzilor de către Rezerva Federală au complicat situația datoriei. Începând din martie 2022 până în iulie 2023, banca centrală a mărit dobânda pentru finanțarea pe termen scurt de 11 ori, însumând 5,25 puncte procentuale, înăsprire a politicii care a corespuns cu o creștere mare a randamentelor titlurilor Trezoreriei.

ULTIMA ORĂ ASF retrage autorizația unuia dintre cei mai importanți brokeri, care a câștigat Armata și Forțele Navale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ASF retrage autorizația unuia dintre cei mai importanți brokeri, care a câștigat Armata și Forțele Navale

Dobânda netă a datoriei, care totalizează plățile datoriei guvernamentale minus ceea ce primește din veniturile din investiții, a totalizat 516 miliarde de dolari în acest an fiscal. Este mai mult decât cheltuielile guvernamentale pentru apărarea națională sau Medicare și aproximativ de patru ori mai mult decât a cheltuit pentru educație.

Alegerile prezidențiale ar putea aduce unele diferențe modeste în situația fiscală. Datoria a crescut sub președintele Joe Biden și a escaladat sub contracandidatul său republican, fostul președinte Donald Trump, în urma răspunsului agresiv al cheltuielilor la pandemie.

”Alegerile ar putea schimba perspectivele fiscale pe termen mediu, deși posibil mai puțin decât s-ar putea imagina”, au spus economiștii Goldman Sachs Alec Phillips și Tim Krupa, într-o notă.

O analiză a GOP ar putea duce la o extindere a reducerilor de impozite pe care Trump le-a impus în 2017 – veniturile din impozitul corporativ s-au dublat de atunci – în timp ce o victorie a democraților ar putea duce la creșteri ale impozitelor, deși ”o mare parte din acestea s-ar duce probabil către noi cheltuieli, ” au spus economiștii Goldman.

Cu toate acestea, cea mai mare problemă cu bugetul este cea a cheltuielilor pentru asigurările sociale și Medicare, iar ”în niciun scenariu” cu privire la alegeri nu pare probabilă reformarea oricărui program, a spus Goldman.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
datorie
deficit