Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ROBOR

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ROBOR
scris 3 nov 2022

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR.

Inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID).

Urmărește-ne și pe Google News
ASF atenționează - Se sună la telefon de persoane care se recomandă „brokeri” cu sediul în state terțe și pe urmă dispar cu banii CITEȘTE ȘI ASF atenționează - Se sună la telefon de persoane care se recomandă „brokeri” cu sediul în state terțe și pe urmă dispar cu banii

Profit.ro a anunțat un control inopinat declanșat de Consiliul Concurenței la bănci, precizând totodată că inspectorii au urmărit strângerea de probe pentru demonstrarea existenței unei înțelegeri de tip cartel între instituțiile financiare care participă la calculul ratei ROBOR. Inspectorii au verificat calculatoarele și telefoanele șefilor de Trezorerie, ale dealerilor, dar și ale președinților sau directorilor executivi, deschizând e-mail-uri, mesagerii WhatsApp și platforma de comunicare între dealeri, arată sursele Profit.ro

Astfel, investigația vizează activitatea băncilor pe piața monetară interbancară desfășurată în cadrul procedurii de fixing, precum și cea desfășurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea și plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID la nivel național.

Potențiala practică anticoncurențială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele 10 bănci fiind o componentă a prețului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 și a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.

ROBOR este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele 10 instituții de credit relevante din punctul de vedere al activității pe piața monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanță stabilite de Banca Națională a României (BNR).

ROBID este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele atrase de către bănci de la alte bănci participante la tranzacțiile de pe această piață. ROBID se determină în cadrul aceleiași proceduri de fixing, împreună cu ROBOR.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
robor