Consecințele deprecierii monedei euro în raport cu dolarul

Consecințele deprecierii monedei euro în raport cu dolarul
scris 11 iul 2022

Moneda euro a scăzut vineri sub nivelul de 1,01 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Iată care sunt consecințele concrete ale declinului valorii monedei unice europene, conform unei analize realizate de AFP.

* Asupra inflației și puterii de cumpărare

Urmărește-ne și pe Google News

Aproape jumătate din toate bunurile importate în zona euro sunt facturate în dolari, comparativ cu mai puțin de 40% în euro, arată Oficiul european de statistică, Eurostat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Firme de construcții din Lugoj, acuzate că alimentează de la fântânile din oraș. Societatea de apă nu are pârghii legale pentru a-i opri CITEȘTE ȘI Firme de construcții din Lugoj, acuzate că alimentează de la fântânile din oraș. Societatea de apă nu are pârghii legale pentru a-i opri

De exemplu, petrolul și gazele sunt plătite în mod tradițional în dolari, iar prețul pentru aceste două materii prime a explodat în ultimele luni, ca o consecință a războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

Asta înseamnă că este nevoie de mai mulți euro pentru plata unei cantități echivalente de bunuri în dolari.

"Bunurile importate devin mai puțin competitive, concurează între ele și deci devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflația și erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor", susține Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po.

Un efect specific al deprecierii euro în raport cu dolarul este că va "reduce turismul european în special spre SUA", a declarat economistul BNP Paribas, William De Vijlder.

Pentru că vizitatorii europeni trebuie să plătească mai mulți euro pentru a cumpăra echivalentul în dolari, asta va împinge în sus costul călătoriei lor în SUA, dar la fel este și cazul pentru țările ale căror monede sunt legate de dolar, cum sunt Qatarul sau Iordania.

În contrast, vizitatorii în Europa din SUA, Qatar și Iordania vor profita de pe urma cursului de schimb deoarece dolarii lor le vor permite să cumpere mai mult în zona euro comparativ cu situația de dinainte.

* Asupra companiilor

Efectele scăderii valorii monedei euro variază în funcție de cât de dependentă este compania de comerțul exterior și de energie.

"Companiile care exportă în afara zonei euro profită de pe urma deprecierii euro pentru că prețurile lor devin mai competitive atunci când sunt convertite în dolari", spune Philippe Mutricy, director de cercetare la banca Bpifrance. "În schimb, companiile orientate spre importuri sunt dezavantajate", a arătat el.

În cazul artizanilor locali, care sunt dependenți de materiile prime și energie, dar care exportă puțin, un euro mai slab poate conduce la o veritabilă explozie a costurilor.

Cel mai mare câștigător de pe urma deprecierii monedei euro sunt companiile din industria manufacturieră care își exportă produsele în străinătate, precum cele din industria aerospațială, automobile, produse de lux și chimie.

În plus, marii jucători sunt "mai bine pregătiți pentru a face față șocurilor" deoarece beneficiază de mecanisme de acoperire care le permite să atenueze fluctuațiile cursului de schimb, subliniază Philippe Mutricy. "Ei cumpără valută în avans la cursuri de schimb avantajoase care le protejează de variațiile de curs", spune Mutricy.

* Asupra creșterii economice și datoriei

Teoretic, deprecierea monedei euro face prețurile din afara zonei euro mai competitive și deci stimulează exporturile de bunuri și servicii europene în străinătate.

Însă efectul pozitiv poate fi contracarat de creșterea prețurilor la materiile prime, ca urmare a războiului din Ucraina, în special asupra țărilor a căror economie este bazată pe exporturi, cum este Germania.

În ceea ce privește rambursarea datoriilor țărilor europene, impactul este mai puțin evident.

Un ritm mai susținut de creștere economică poate "facilita rambursarea datoriei", explică Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po. Însă numai cu condiția ca piețele financiare să considere obligațiunile europene suficient de sigure, iar dobânzile să rămână scăzute.

Însă pentru țările care au emis obligațiuni în dolari, o depreciere a valorii euro în raport cu dolarul le majorează costul rambursării datoriilor.

* Asupra băncilor centrale

Prin alimentarea inflației, deprecierea monedei euro ar putea incita Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze mai rapid dobânzile. Instituția se pregătește să majoreze costul creditului în luna iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

"Putem spune că BCE nu ar fi reacționat la creșterea prețului materiilor prime, însă provocarea de a redobândi controlul asupra inflației devine și mai mare deoarece prețurile importurilor a crescut din cauza evoluțiilor cursului de schimb", subliniază William De Vijlder.

Banca Franței estima la finele lunii mai că deprecierea euro ar putea complica eforturile BCE de a ține sub control inflația.

viewscnt
Afla mai multe despre
doar
euro