Comisia Europeană propune un serviciu universal de plăți instant în euro la nivelul UE

Comisia Europeană propune un serviciu universal de plăți instant în euro la nivelul UE
scris 26 oct 2022

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o propunere legislativă pentru a pune plățile instantanee în euro la dispoziția tuturor cetățenilor și întreprinderilor care dețin un cont bancar în Uniunea Europeană și în țările din Spațiul Economic European (SEE).

Noile norme vor garanta că plățile instant în euro sunt accesibile, sigure și procesate fără obstacole în întreaga Uniune, potrivit Comisiei.

Urmărește-ne și pe Google News

“Plățile instantanee permit oamenilor să transfere bani în orice moment al zilei, în zece secunde. Acest lucru este mult mai rapid în comparație cu transferurile de credit tradiționale, care sunt primite de prestatorii de servicii de plată numai în timpul orelor de lucru și ajung în contul beneficiarului plății numai în ziua lucrătoare următoare, ceea ce ar putea dura până la trei zile calendaristice”, arată Comisia, care precizează că propunerea aprobată astăzi vizează eliminarea barierelor care împiedică generalizarea plăților instant și a beneficiilor acestora.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu o explozie de peste 50% a exporturilor, TeraPlast își majorează cu un sfert afacerile la 9 luni, însă are profiitabilitate în declin. Dinamică bună și pentru „nava amiral a grupului” CITEȘTE ȘI Cu o explozie de peste 50% a exporturilor, TeraPlast își majorează cu un sfert afacerile la 9 luni, însă are profiitabilitate în declin. Dinamică bună și pentru „nava amiral a grupului”

Propunerea, care modifică și actualizează Regulamentul din 2012 privind sistemul unic de plăți în euro (SEPA), constă în patru cerințe privind plățile instant în euro:

1. Asigurarea disponibilității universale a plăților instant în euro, cu obligația prestatorilor de servicii de plată din UE care oferă deja transferuri de credit în euro de a oferi și versiunea lor instantanee într-o perioadă definită.

2. Asigurarea unui preț accesibil pentru plățile instant în euro, cu obligația prestatorilor de servicii de plată de a se asigura că prețul perceput pentru plățile instant în euro nu depășește prețul perceput pentru transferurile de credit tradiționale, neinstantanee, în euro.

3. Creșterea încrederii în plățile instant, prin obligația furnizorilor de a verifica concordanța dintre numărul de cont bancar (IBAN) și numele beneficiarului furnizat de plătitor, pentru a avertiza plătitorul cu privire la o posibilă eroare sau fraudă înainte de efectuarea plății.

4. Eliminarea fricțiunilor în procesarea plăților instantanee în euro, păstrând în același timp eficiența verificării persoanelor care fac obiectul sancțiunilor UE, printr-o procedură prin care prestatorii de servicii de plată vor verifica cel puțin zilnic clienții lor în raport cu listele de sancțiuni ale UE, în timp ce, în cazul transferurilor normale, verificările se efectuează pentru fiecare tranzacție în parte.

"Trecerea de la transferuri «în ziua următoare» la transferuri «în zece secunde» este un eveniment seismic și este comparabilă cu trecerea de la scrisori prin poștă la e-mail. Cu toate acestea, în prezent, aproape nouă din zece transferuri de credit în euro sunt încă procesate ca transferuri tradiționale «lente». Nu există niciun motiv pentru care mulți cetățeni și întreprinderi din UE să nu poată trimite și primi bani imediat, tehnologia care să asigure plățile instant a fost creată încă din 2017. Această facilitate de a trimite și de a primi bani în câteva secunde este deosebit de importantă într-un moment în care facturile pentru gospodării și IMM-uri sunt în creștere și fiecare cent contează", spune Mairead McGuinness, comisarul UE pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital.

Creditul în valută revine în forță. Împrumuturile în monedă străină pentru firme cresc cu peste o treime într-un an CITEȘTE ȘI Creditul în valută revine în forță. Împrumuturile în monedă străină pentru firme cresc cu peste o treime într-un an

Potrivit Comisiei, obligațiile prevăzute în propunerea legislativă vor fi introduse în etape, permițând prestatorilor de servicii de plată să își distribuie resursele interne pe o perioadă mai lungă de timp și, astfel, să își optimizeze costurile de implementare.

În conformitate cu această abordare, obligația de a oferi serviciul de primire a plăților instant în euro se va aplica la șase luni de la intrarea în vigoare a legislației, urmată de obligația de a oferi serviciul de trimitere de plăți instant în euro, care se va aplica la 12 luni de la intrarea în vigoare a legislației pentru prestatorii de servicii de plată situați în statele membre din zona euro.

Serviciul de notificare a oricăror discrepanțe între numele și IBAN-ul beneficiarului este relevant doar pentru prestatorii de servicii de plată care oferă serviciul de trimitere de plăți instant în euro. Prin urmare, obligația de a oferi un astfel de serviciu se va aplica în același timp cu obligația de a oferi serviciul de trimitere de plăți instant în euro.

Obligațiile legate de comisioanele pentru plățile instant în euro și de procedura armonizată de asigurare a respectării obligațiilor prevăzute de regulamentele UE privind sancțiunile se vor aplica de îndată ce prestatorii de servicii de plată vor fi obligați să ofere serviciul de primire a transferurilor de credit instant, adică la șase luni de la intrarea în vigoare a legislației.

Pentru a permite prestatorilor de servicii de plată situați în statele membre a căror monedă nu este euro să aloce în mod eficient resursele necesare pentru punerea în aplicare a plăților instantanee în euro, se propune ca toate obligațiile respective pentru acești prestatori să se aplice cu 24 de luni mai târziu decât datele care se aplică prestatorilor situați în statele membre a căror monedă este euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
serviciu universal plati instant euro
plati instant euro banci
transfer bani instant
propunere legislativa
norme ue plati instant