Licitația de obligațiuni scadente în septembrie 2031 a avut o cerere slabă din partea investitorilor și un randament la nivelul celui din urmă cu două luni, chiar dacă banca centrală a scăzut între timp dobânda cheie.
Ministerul Finanțelor a scos în piață titluri cu un prospect de 200 de milioane de lei, pentru care a primit oferte de doar 173,5 milioane de lei. Suma împrumutată este de 124,5 milioane de lei, la un randament mediu de 4,19%.
Cu precedenta ocazie când această serie de obligațiuni a fost scoasă în piață, în 22 iunie, investitorii au venit cu o cerere de 558 de milioane de lei și randamentul a fost de 4,22%, la o sumă împrumutată de circa 340 de milioane de lei. Deși Banca Națională a României a scăzut, între timp, dobânda cheie cu încă 0,25% la un minim istoric de 1,5%, acest lucru n-a dus și la o scădere semnificativă a ratelor de dobândă, având în vedere că Executivul PNL ar putea fi demis printr-o moțiune de cenzură pusă la cale de opoziție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Săptămâna trecută, Finanțele au atras bani prin două emisiuni. Obligațiunile pe 10 ani au adus 201 milioane de lei, sub prospect, la un randament de 3,94%. Titluri scadente în octombrie 2023 au generat o cerere de mai bine de două ori mai mare decât prospectul și MFP a împrumutat 400 de milioane d elei la un randament de 3,38%, în scădere cu 9 puncte de bază față de licitația precedentă la aceeași scadență de la finele lunii iulie.
Guvernul a împrumutat în primele șapte luni ale anului 90 de miliarde de lei dintr-un necesar de finanțare de 144 de miliarde de lei pentru acest an, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.
Execuția bugetară la jumătatea anului arată deja un deficit bugetar record de 4,17% din produsul intern brut, circa jumătate din ținta de deficit de 8,6% din PIB pentru întregul an (sau 91 de miliarde de lei), revizuită recent de la 6,7% din PIB.