Primul protest al angajaților din HORECA dintr-un șir care se anunță în următoarea perioadă va fi declanșat miercuri, 19 august, între orele 17:00 și 18:00, când barurile și restaurantele din toată țara vor fi închise, iar angajații vor ieși în fața localurilor cu mesaje pentru Guvern, îngrijorați că restricțiile impuse vor duce la falimentarea acestei industrii. Ei susțin că România este singura țară din Europa cu interioarele restraurantelor închise în acest moment, iar în acest context, când temperaturile vor scădea, proprietarii vor fi nevoiți să își închidă total business-urile și peste 400.000 de angajați, respectiv 10% din totalul celor care lucrează în mediul privat din România, își vor pierde locurile de muncă.
Pentru că toate mesajele transmise atât în presă, cât și direct către Guvern nu au avut niciun rezultat, angajații din HORECA vor avea miercuri un prim protest dintr-o serie anunțată în următoarea perioadă, dacă autoritățile nu elimină restricțiile.
Daniel Mischie, președintele Asociației barurilor și restaurantelor - HORA, a declarat pentru Profit.ro că prin acest protest vor să atragă atenția Guvernului față de comportamentul considerat incorect față de această industrie.
"Interioarele restaurantelor sunt închise, lucru unic în toată Europa. Nu vreau să intrăm în dezbateri epidemiologice, dar atâta timp cât precedentul european spune că interioarele restaurantelor pot fi ținute deschise fără să crească numărul de infectări, nu vedem de ce la noi nu e posibil. Cel mai important pentru noi este negocierea contractelor pentru chirii, cu furnizorii și cu angajații. Când vine frigul, presupunând că se mențin închise interioarele restaurantelor, noi trebuie să renegociem sau să închidem contractele de închiriere, în funcție de ce va decide Guvernul, dar acum nu e nimic previzibil. Dacă oamenii nu mai pot sta la terase când va fi frig și nici interioarele nu le ținem deschise, noi nu mai plătim chiriile, pentru că nici nu avem din ce bani și o facem și degeaba. Avem servicii de muzică, de calculatoare, importăm băuturi, ingrediente, deci nu știm ce și cum să negociem, pentru că nu avem din partea Guvernului nicio predictibilitate. Angajații ne întreabă <<Mai lucrăm din octombrie sau ne căutăm în altă parte?>> Ce pot să le spun angajaților?", a afirmat Mischie.
El a adăugat că, indiferent dacă îi ajută statul cu șomajul tehnic, în această industrie angajații lucrează cu un salariu redus și obțin venituri mari din bacșiș. "Vrem să tragem un semnal de alarmă prin care să le spunem că industria e aproape de a fi închisă. Între 17 și 18, miercuri, 19 august, operatorii vor închide total sau parțial terasele și angajații vor ieși în fața restaurantelor cu mesaje pentru Guvern. Fiecare va scrie ce mesaje are pentru Guvernul Orban", a mai spus Mischie.
El a adăugat că, în cazul în care Guvernul nu va ține cont de solicitările HORECA, vor urma alte proteste.
Proprietarii și operatorii din HORECA au trimis, cu o săptămână în urmă, o scrisoare către premierul Orban, în care s-au plâns că sunt tratați incorect de către guvern în comparație cu celelalte industrii. În acest context, l-au anunțat pe primul ministru că "există intenția anumitor operatori din domeniu de a organiza proteste fizice, dar și sugestive impotriva guvernului".