Banca centrală a Cehiei a majorat dobânda de referință pentru prima dată în ultimii aproape 10 ani, fiind prima țară europeană care adoptă o astfel de decizie din ultimii 5 ani.
Ultima majorare a dobânzii cheie de către o bancă centrală din UE avusese loc în 2012, în Polonia.
Cehia dă astfel startul majorării dobânzilor în UE, aflate la minime istorice. Totuși, viceguvernatorul băncii centrale din Cehia a declarat, recent, că nomalizarea dobânzilor în Cehia va fi lentă, fiind limitată de continuarea programului de relaxare cantiativă de către BCE și dobânzile nule din majoritatea țărilor dezvoltate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În SUA, Rezerva Federală (Fed) a început, încă de la finele anului 2015, un proces de normalizare a dobânzilor din piață, coborâte la minime istorice din cauza crizei financiare.
Banca Națională a Cehiei a majorat dobânda cheie de la 0,05%, minim istoric, la 0,25%. Banca centală cehă nu mai majorase dobânda din februarie 2008.
Totodată, banca centrală a Cehiei a majorat dobânda pentru facilitățile de creditare (Lombard), la 0,5% de la 0,25%.
Majorarea dobânzilor din Cehia va crește atractivitatea coroanei cehe pentru investitori. Cehia a depășit deja ținta de inflație a băncii centrale, spre deosebire de restul țărilor din regiune, astfel că majorarea dobânzii la ședința de astăzi era anticipată de analiști.
În zona euro, economiștii se concentrează mai multe pe programul de achiziții de obligațiuni decât pe dobândă și anticipează că o decizie oficială privind politica monetară pe care Banca Centrală Europeană (BCE) o va adopta din 2018 va fi anunțată în septembrie, când va fi următoarea întâlnire a Consiliului Guvernatorilor.