Grupul italian UniCredit a obținut un profit consolidat în România de 47 milioane euro în prima jumătate a anului, în scădere cu 1,5%, de la aproximativ 48 milioane euro în perioada similară din 2016, pe fondul creșterii cheltuielilor cu salariile și a reducerii veniturilor din tranzacții.
Profitul operațional s-a redus cu 4%, până la aproximativ 104 milioane euro. Cheltuielile operaționale s-au majorat cu 5%, de la 79 milioane euro la circa 83 milioane euro, în principal din cauza cheltuielilor cu salariile și a altor costuri administrative, în timp ce veniturile operaționale au scăzut cu 0,2%, până la 186 milioane euro.
Veniturile din dobânzi au urcat cu 3,4%, la 105 milioane euro, iar încasările din taxe și comisioane au avansat cu 15,2%, de la 36 milioane euro la 41 milioane euro. Pe segmentul tranzacțiilor, UniCredit a raportat venituri de 39 milioane euro, cu aproape 17% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
CITEȘTE ȘI BERD a subscris obligațiuni UniCredit de aproape 153 milioane lei. A doua investiție BERD în obligațiuni corporative listate la București în tot atâtea luniVolumul creditelor acordate de UniCredit în România a crescut cu 8,4%, de la circa 5,05 miliarde euro la 5,46 miliarde euro, în timp ce depozitele au avansat cu 18,2%, până la 4,95 miliarde euro.
Creditele scoase în afara bilanțului au însumat 33 milioane euro, în scădere cu 11,6% față de primul semestru din 2016.
Raportul între costuri și venituri s-a îmbunătățit cu 2 puncte procentuale, până la 44,2%, în timp ce costul riscului anualizat a coborât cu 27 puncte de bază, la 121 puncte de bază.
Grupul italian este prezent în România prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management și UniCredit Business Integrated Solutions.
Cifrele pentru România prezentate în raportul financiar al grupului sunt rotunjite.
CITEȘTE ȘI Angajații ASF vor primi tichete de vacanță. Instituția a lansat licitația pentru carduriUniCredit Bank a finalizat recent prima sa emisiune de obligațiuni din acest an, prin care a atras 610 milioane lei de la investitori, fonduri ce vor fi folosite în scop general de finanțare. Banca estimează că obligațiunile vor intra la tranzacționare pe Bursa de Valori București în jurul datei de 14 august.
La nivel global, UniCredit a raportat un profit net de 945 milioane euro în trimestrul al doilea, depășind cu mult estimările analiștilor, care se așteptau la un rezultat de 676 milioane euro. În primele șase luni, profitul grupului s-a situat la 1,85 miliarde euro, în urcare cu 40,2% raportat la perioada corespunzătoare din 2016.
La finele lunii iunie, rata capitalului de bază (CET1) a grupului se situa la 12,80%, în creștere de la 11,55% în luna martie. Grupul italian a finalizat vânzarea participației la Bank Pekao, a doua bancă din Polonia în funcție de active, operațiune care a contribuit la îmbunătățirea indicatorului, în prezent unul dintre cele mai solide din sectorul bancar italian.