Bursele europene și americane, în scădere după anunțul Chinei privind majorarea tarifelor pentru importuri. Trump amenință cu noi măsuri

Bursele europene și americane, în scădere după anunțul Chinei privind majorarea tarifelor pentru importuri. Trump amenință cu noi măsuri
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 aug 2019

Acțiunile europene și americane au trecut pe scădere vineri, după ce China a anunțat că va impune taxe suplimentare pentru importuri provenite din SUA. În replică, președintele american, Donald Trump, a amenințat Beijingul cu un răspuns rapid, declarând că SUA “nu au nevoie de China”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul de la Beijing va majora, în două etape, tarifele vamale pentru importuri americane în valoare de 75 miliarde de dolari pe an, în replică la o decizie similară anunțată recent de SUA.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, Trump a acuzat China de furt de proprietate intelectuală și de capital din SUA și a declarat că va transmite răspunsul său vineri după-amiază.

CITEȘTE ȘI China va impune tarife suplimentare pentru bunuri americane de 75 de miliarde de dolari

“Țara noastră a pierdut, în mod stupid, trilioane de dolari cu China timp de mulți ani. Ne-au furat proprietatea intelectuală la o rată de sute de miliarde de dolari pe an și vor să continue să o facă. Nu voi lăsa acest lucru să continue! Nu avem nevoie de China și, sincer, ne-ar fi mai bine fără ei”, a scris Trump.

Președintele american a somat companiile americane să caute “imediat” alternative la piața chineză, “inclusiv prin aducerea companiilor acasă și fabricarea produselor în SUA”.

Totodată, Trump a implicat că președintele Chinei, Xi Jinping, dar și președintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, pe care îl acuză de lipsă de viziune în deciziile de politică monetară, ar fi “inamici” ai SUA. “Singura mea întrebare este cine este inamicul nostru cel mai mare – Powell sau președintele Xi”, a scris el pe Twitter, adăgând că Fed “nu a făcut nimic, ca de obicei”.

Principalii indici bursieri de la New York s-au depreciat cu peste 2% după comentariile lui Trump. Acțiunile americane consemnau anterior aprecieri ușoare, în contextul în care Powell a sugerat, într-un discurs susținut în deschiderea reuniunii de la Jackson Hole vineri, că banca centrală ar putea reduce din nou dobânda de referință, pentru a impulsiona economia.

În jurul orei 20:30 (ora României), indicele S&P 500 era în coborâre cu 2,06%, Dow Jones Industrial Average se deprecia cu 1,92%, iar Nasdaq Composite cu 2,56%.

În Europa, indicele pancontinental Europe Stoxx 600 a suferit o corecție de 0,78%, până la nivelul de 371,36 de puncte, după ce în prima parte a zilei a urcat la un maxim de 376,52 de puncte.

Tabloul a fost unul roșu pe toate marile piețe: -1,15% pentru DAX 30 de la Frankfurt, -1,65% pentru FTSE 100 de la Londra și -1,14% pentru indicele CAC 40 de la Paris.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
tarife importuri
razboi comercial
escaladare
actiuni
burse
rezerva federala
fed