Bursele europene au scăzut puternic vineri și au închis la cel mai mic nivel începând cu data de 18 aprilie, pe fondul unui sentiment negativ în piețe în condițiile în care investitorii analizează încă datele macroeconomice și rezultatele financiare prezentate recent de autorități și companii.
Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 2,1%, până la 341,48 puncte, cea mai redusă valoare din ultimele două săptămâni. Joi, Europe 600 a închis pe plus cu 0,3%.
Indicele a încheiat săptămâna cu un declin de 2%, prima scădere săptămânală începând cu 11 aprilie. La nivelul lunii aprilie, Europe 600 a crescut cu 1,2%, scriu MarketWatch și Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Investitorii digeră încă anunțurile din ultimele zile ale băncilor centrale, precum și implicațiile asupra piețelor, având în vedere deprecierea continuă a dolarului“, spune Richard Perry, analist al Hantec Markets.
Banca Japoniei a surprins joi piețele globale după ce a decis să întrerupă șirul de măsuri țintite la revitalizarea economiei. Yenul s-a apreciat puternic față de dolar ca urmare a deciziei băncii, ajungând vineri la maximul ultimelor 18 luni raportat la moneda americană.
Piețele europene nu au reacționat vizibil după publicarea datelor Eurostat privind creșterea economică peste estimări din zona euro, în condițiile în care sentimetul pozitiv a fost umbrit de cifrele negative referitoare la inflația din regiune.
Produsul intern brut al zonei euro a avansat în primul trimestru cu 0,6%, iar analiștii anticipau o creștere de 0,4%. Rata șomajului din zona euro a scăzut la 10,2% în martie, cel mai redus nivel atins din august 2011, însă inflația a revenit luna trecută pe scădere, arată datele estimative publicate vineri de Eurostat.
Bursa de la Paris a închis sesiunea de astăzi cu o scădere de 2,8%, piața de capital de la Frankfurt a coborât cu 2,7%, în timp ce bursele din Milano și Madrid au înregistrat un declin de 2%, respectiv 2,6%. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a scăzut cu 1,3%.
Acțiunile lanțului britanic de restaurante Restaurant Group au scăzut cu 27% după ce grupul a revizuit în coborâre estimările pentru profitul din acest an și a anunțat că directorul financiar a demisionat.
Tilurile Renault și Volkswagen s-au depreciat cu peste 4%, producătorul farma Sanofi a închis în coborâre cu 6%, în timp ce acțiunile băncilor Royal Bank of Scotland (RBS) au scăzut cu 5,7%.
Acțiunile holdingului aerian International Consolidated Airlines Group (IAG) s-au depreciat cu 4,7%, după ce compania a decis să își reducă investițiile și a anunțat ca va lua măsuri pentru scăderea cheltuielilor.
De partea cealaltă, titlurile producătorului de turbine eoliene Vestas Wind Systems au urcat cu 4,5% după publicarea de către companie a rezultatelor financiare din primul trimestru. Profitul Vestas a scăzut cu 38%, la 35 milioane de euro, însă s-a situat peste estimările analiștilor.