BCR, după alegerea lui Trump: Leul ar putea avea variații mai mari în aceste zile, dar ne așteptăm la o calmare a pieței

BCR, după alegerea lui Trump: Leul ar putea avea variații mai mari în aceste zile, dar ne așteptăm la o calmare a pieței
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 nov 2016

Alegerea lui Donald Trump ca nou președinte al Statelor Unite va avea efecte mai mult asupra țărilor cu care America are schimburi comerciale ridicate, ceea ce nu este cazul României, potrivit analiștilor Băncii Comerciale Române.

Donald Trump, surpriza de la Casa Albă, potrivit caselor de sondare, ar putea aduce măsuri protecționiste în domeniul comercial și al circulației forței de muncă, care ar putea afecta mai degrabă țările cu excedent comercial consistent în relația cu SUA sau țările vecine, potrivit analistului-șef al BCR, Eugen Sinca.

Urmărește-ne și pe Google News

Leul a deschis ședința de tranzacționare în scădere cu aproape un ban față de euro, însă pierderile au fost recuperate pe parcurs, inclusiv în piețele de capital de afară, după discursul lui Trump după momentul în care victoria a devenit certă.

Rubla scade în urma victoriei lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA CITEȘTE ȘI Rubla scade în urma victoriei lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA

Pe termen scurt am putea vedea o depreciere a monedelor emergent și inclusiv leul ar putea avea variații mai mari în aceste zile, consideră Sinca, care se așteaptă la o calmare a pieței locale, în condițiile în care fluxurile de capitaluri în dolari nu prea trec pe aici. BCR și-a păstrat prognoza de curs de 4,51 lei pentru un euro pentru finele anului.

“În consecință, eventuale retrageri de capital speculativ din România vor fi mai mici decât cele din alte țări emergente (...) România va fi afectată destul de puțin din punct de vedere comercial deoarece schimburile cu SUA sunt încă reduse”, arată Sinca.

Schimburile comerciale cu SUA sunt reduse, cu exporturi peste Ocean de sub 2%. În primele șapte luni din acest an România a exportat bunuri de circa 600 de milioane de euro în America, în special echipamente de transport și mașini.

“Exporturile românești de servicii sunt concentrate în zone dinamice unde România are o competitivitate ridicată cum ar fi serviciile IT, iar aici nu ne așteptăm la un impact negativ”, arată analistul.

Piețele se așteptau la o majorare a dobânzii de referință a Rezervei Federale, însă probabilitatea a scăzut ca urmare a volatilităților din piață, consideră analistul BCR.

“Pe undeva este o situație similară cu începutul lui 2016 când FED a amânat o majorare a dobânzii datorită turbulențelor din China. Lichiditatea abundență din piețele dezvoltate ar putea fi menținută astfel o perioada mai lungă, ceea ce va atenua declinul unor active financiare”, spune Sinca.

În România, Banca Națională nu va avea o reacție la alegerile americane și va majora dobânda undeva la începutul lui 2018, deși până atunci va întări politica monetară prin aducerea dobânzilor din piață mai aproape de dobânda cheie de 1,75%, consideră analistul BCR.

Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: Discursul bun, echilibrat al lui Donald Trump a calmat rapid piețele. Temerile s-au temperat și în România CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: Discursul bun, echilibrat al lui Donald Trump a calmat rapid piețele. Temerile s-au temperat și în România

Pe de altă parte ar putea apărea presiuni de creștere, existente deja, pe dobânzile la datoria publică, mai ales dacă deficitul bugetar depășește 3% din PIB.

Sinca face o paralelă cu votul britanicilor pentru ieșirea din UE din luna iunie.

“Impactul ulterior asupra economiei Zonei Euro și a Marii Britanii a fost mult sub cel așteptat, în sensul că activitatea economică a rezistat bine în ciuda unei volatilități pe piețele financiare. Dacă la momentul respectiv au existat reduceri de multe ori agresive ale estimărilor de creștere economică pentru Marea Britanie și Zona Euro, ulterior aceste estimări au fost revizuite în sus pe măsură ce datele venite pe parcursul verii au surprins pozitiv”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
donald trump
alegeri sua
curs valutar