Băncile grecești se lansează din nou în vânarea Europei de Est. Alpha Bank are în vizor piața românească

Băncile grecești se lansează din nou în vânarea Europei de Est. Alpha Bank are în vizor piața românească
scris 27 iul 2021

Băncile grecești sunt în căutarea gloriei pierdute în Peninsula Balcanică și Europa de Est, încercând să-și dezvolte din nou măcar o parte din activitățile lor în regiune, activități pe care le-au întrerupt brutal în perioada memorandumurilor de asistență financiară, încheiate de Grecia în timpul crizei economice 2010-2015, ca obligație statutară pentru banii primiți de la statul grec pentru recapitalizarea necesară continuării activității lor, scriu grecii de la Mono News.

Astfel, băncile grecești au ieșit de pe hartă în mod brutal, schimbând totodată structura concurenței în regiune. Acum însă ele intră într-o nouă etapă de căutare de oportunități în regiune, pe care să le folosească drept trambulină pentru dezvoltarea activităților lor, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Demersurile EFG Eurobank

Eurobank pare să se miște mult mai repede decât celelalte bănci, iar în această cursă este urmată îndeaproape de Alpha Bank.

Eurobank a început procesul de achiziții, cumpărând prima bancă străină în Balcani după zece ani de retragere continuă a investițiilor din Europa de Sud-Est. Este vorba de Direktna Bank, care urmează să fuzioneze cu Eurobank Serbia, iar la noua entitate grupul bancar grecesc va deține 70%.

Piața sârbă este considerată una cu un ritm rapid de dezvoltare și este una dintre piețele pe care băncile grecești aleg să-și consolideze prezența, în ciuda climatului politic relativ fragil. Estimările cu privire la evoluția produsului intern brut al țării sunt că acesta va crește cu 5% -6% în 2021.

Banca Centrală a țării preconizează că ritmul de creștere va depinde de cererea internă și de exporturi, dar pentru acestea este nevoie și de o creștere economică în zona euro, estimată în prezent la aproximativ 4,0% pentru 2021.

În ceea ce privește grupul Eurobank, acesta activează pe piețele din Bulgaria, Cipru, Serbia și Luxemburg. Eurobank a reușit să mențină o parte din activitate pe piețele Europei de Est. În 2016, Eurobank Bulgaria (Postbank) a achiziționat serviciile bancare ale Alpha Bank din Bulgaria, iar la sfârșitul anului 2018 a achiziționat filiala Piraeus Bank.

Bundesliga se vede în următoarele 4 sezoane pe posturile LOOK SPORT și online pe PrimaPlay.ro CITEȘTE ȘI Bundesliga se vede în următoarele 4 sezoane pe posturile LOOK SPORT și online pe PrimaPlay.ro

Vinerea trecută, printr-o altă mișcare de tip mat, grupul a anunțat extinderea și în Cipru, prin achiziționarea a 9,9% din Hellenic Bank Cipru. De asemenea, a anunțat încheierea unui acord de cumpărare de acțiuni cu Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., pentru achiziționarea unei cote suplimentare de 2,7%, cu condiția obținerii aprobărilor relevante de la autoritățile de reglementare. Astfel, după finalizarea tranzacției, cota Eurobank, care este a doua ca mărime din Cipru, va fi de 12,6%.

Pentru Cipru, Comisia Europeană prognozează o creștere de 4,3% și respectiv 3,8% pentru anii 2021 și 2022, conform previziunilor economice publicate în această vară. Mai exact, la capitolul despre Cipru, Comisia afirmă că „în ciuda măsurilor restrictive de la începutul anului, PIB-ul real a crescut în primul trimestru al anului 2021 (+ 2% față de ultimul trimestru al anului 2020)”.

Adevărul este că Cipru este o piață spre care privesc și alte bănci, și mai mici și mai mari.

Alpha Bank are în vizor piața românească

Pe de altă parte, Alpha Bank, cu o politică mult mai concentrată, în contextul planului de afaceri Tomorrow, dorește să-și consolideze prezența pe piața din România, care reprezintă una dintre piețele cu cea mai rapidă dezvoltare, iar banca dispune deja de o forță considerabilă care o situează pe locul al șaselea pe piața locală, cu o cotă de 4,4%.

Banca are ca obiectiv ca 10% din profiturile grupului să provină din activități internaționale.

Sectorul bancar din România are un ritm rapid de dezvoltare și a fost întotdeauna o opțiune pentru bancă. Alpha Bank intenționează ca până în 2024 să acorde împrumuturi în valoare de 4,5 miliarde de euro în această țară, față de 2,5 miliarde cât a acordat în 2020. Banca are foarte mare încredere în această piață, pe care a început să o dezvolte înainte de criză. Pe de altă parte, Alpha Bank intenționează să își finalizeze retragerea din Albania până la sfârșitul anului.

Startup-ul indian de livrare pentru mâncare Zomato s-a listat pe bursa din Mumbai la o evaluare de aproape 9 miliarde dolari. Acțiunile au crescut cu aproape 70% în prima zi CITEȘTE ȘI Startup-ul indian de livrare pentru mâncare Zomato s-a listat pe bursa din Mumbai la o evaluare de aproape 9 miliarde dolari. Acțiunile au crescut cu aproape 70% în prima zi

NBG și Piraeus Bank în proces de căutare a noii identități în regiune

În ceea ce privește National Bank of Greece și Piraeus Bank, aceste bănci par fi într-o continuă căutare a noii lor identități în regiune. În plus, planurile lor trebuie să treacă și prin calvarul aprobărilor din partea Fondului Elen de Stabilitate Financiară care deține o cotă importantă din capitalul lor social.

Însă în ciuda faptului că băncile grecești au fost nevoite, prin semnarea memoradumurilor de salvare financiară, să-și vândă investițiile din Balcani și în mare parte și-au îndeplinit aceste obligații, datele încep să se schimbe.

Memorandumurile s-au terminat, iar majoritatea băncilor sistemice grecești își finalizează însănătoșirea bilanțurilor și își consolidează baza de capital.

NBG privește, pe de o parte, spre alte piețe, dar, pe de altă parte, analizează să-și retragă investițiile de pe piața cipriotă. Cea mai mare lovitură primită de bancă a fost însă faptul că a fost obligată să-și vândă filiala din Turcia, Finansbank.

Retrageri importante de investiții au fost realizate și de Piraeus Bank, care și-a vândut activitățile din Bulgaria, România, Serbia, Albania, Cipru și Ucraina. Însă, potrivit unor surse, și Piraeus Bank pare să reexamineze piețele balcanice.

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank
banci
grecia