Pentru prima oară în din 2012, BNR crește la 25-50% avansul pentru unele credite ipotecare, măsură justificată de banca centrală ca precauție pentru perioada următoare de creștere a dobânzilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Debitorii care vor contracta credite ipotecare pentru achiziția unui imobil care nu va fi folosit ca locuința lor proprie și permanentă vor plăti un avans majorat cu 10 puncte procentuale de la 1 ianuarie, potrivit unui proiect de regulament al Băncii Naționale a României.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză.
Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING și Unicredit Bank, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
Mișcarea vine într-o perioadă în care dobânzile sunt așteptate să revină cel puțin la nivelurile de dinainte de criza cauzată de pandemia de coronavirus. Toate băncile centrale din regiune au intrat într-un ciclu de întărire a politicii monetare, în condițiile creșterii accelerate a inflației.
“Având în vedere că se încheie epoca dobânzilor mici, e bine să luăm măsuri de precauție din vreme”, spune, pentru Profit.ro, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
Pentru creditele ipotecare de investiție în lei, avansul crește astfel la 25%. În cazul creditelor în euro, avansul ajunge la 35%, iar pentru cele în alte valute, la 50% - creditele noi în valută sunt oricum insignifiante în ultima perioadă.
Suciu adaugă că banca centrală nu vede în acest moment o creștere prea rapidă a creditului ipotecar, fiind mai degrabă o revenire după pandemie. Dinamica anuală a creditului a ajuns la 13% în august, creșterea pe segmentul de împrumuturi ipotecare fiind de 12,5%.
Aceasta este a doua intervenție a băncii centrale în ceea ce privește condițiile de creditare din ultimii trei ani. În toamna anului 2018 era aprobată limitarea gradului de îndatorare pentru debitori, pentru prima oară din 2007. În cazul creditelor în lei pentru investiții, gradul de îndatorare a fost fixat la maximum 45% - față de 40% pentru creditele destinate achiziției unei locuințe.
CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de traficBNR mai arată că băncile trebuie să precizeze în normele proprii gradele maxime de îndatorare. Potrivit unei prevederi din 2018, pentru un rulaj de 15% din împrumuturi, băncile pot depăși limitele maxime ale gradului de îndatorare stabilite în regulament.
Potrivit analizelor făcute de BNR de-a lungul timpului, rata de neperformanță în rândul persoanelor fizice e strâns legată de îndatorare și valoarea colateralului raportată la sold. Un credit imobiliar acordat în condiții prudențiale ar trebui să aibă un avans de cel puțin 25% și un grad de îndatorare la acordare de cel mult 45%.
Banca centrală a crescut dobânda cheie de la 1,25% la 1,5% la începutul lunii și unii analiști estimează că aceasta ar putea ajunge chiar la 2% începând din noiembrie. Referința pentru creditele noi acordate în lei – IRCC - va crește de la începutul anului viitor, după șase trimestre consecutive de scăderi, și cel mai probabil va crește din nou din primăvara anului viitor, având în vedere politica monetară mai restrictivă.