“Eu nu pot să comentez comunicările făcute de acționarul meu în Raportul Grupului, dar cu siguranță știu, pentru că mi s-a zis foarte clar, că nu se pune problema dacă rămânem în România. Nici vorbă de exit!”, spune pentru Profit.ro Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank România, despre anunțul făcut astăzi de grupul austriac din care face parte că va reevalua operațiunile din România.
“Investim în continuare. Mai bine nu comentez pentru că prefer să vă uitați la cifrele noastre și veți vedea că am o creștere la creditare de 19% și aceasta într-un context în care suntem acuzați că nu dăm credite. Nu e neapărat identificabil ce se întâmplă în realitate cu ce e în discursul politic”, spune van Groningen.
"E halucinant că ai politicieni care dau în bănci pe motiv că nu finanțăm economia națională", a arătat, tot astăzi, președintele Raiffeisen, într-un panel de dezbatere la Romanian Business Leaders Summit
Potrivit afirmațiilor sale, băncile nu se uită doar la perspectiva unui singur an, ci se uită la un întreg ciclu economic.
Ce măsuri va lua Raiffeisen pe termen scurt pentru a atenua efectele taxei pe active? “E destul de greu de spus, pentru că nu ne îngrijorează atât de mult impactul direct pe bilanțul nostru, ăsta e simplu de calculat. Ok, sunt niște bani pe care îi transferăm la buget, mulți, excesiv de mulți, dar nu asta e problema principală, ci care vor fi efectele secundare. Adică afectarea creșterii economice, pe anumite segmente din piață mulți au amânat planurile de investiții pe aceste îngrijorări că va crește costul finanțării. Există discuții și în alte segmente...energie, telecom. Evident, impactul secundar va fi mult mai mare decât impactul direct pe sistemul financiar. Jobul meu e să mă asigur că pot să mă adaptez repede la orice schimbare”, spune șeful Raiffeisen.
Este plauzibilă o măsură precum externalizarea unor credite către băncile mamă, pentru a reduce baza impozabilă? Într-un studiu de impact realizat de BNR, în toate scenariile alternative formei actuale a taxei banca centrală includea ca premisă o externalizare a 25% din activele băncilor cu acționari străini în grupurile din care fac parte. Van Groningen spune că depinde de felul în care se vor face și dacă se vor face modificări la OUG 114: “Vom vedea dacă vor fi modificări la OUG 114. Ar fi ridicol să avem o legislație care va descuraja creditarea economiei reale, făcând ca în anumite cazuri mai bine să externalizăm credite și să cumpărăm titluri de stat”.
Excluderea titlurilor de stat de la aplicarea taxei, menținând însă impozitarea pentru creditele acordate economiei reale ar putea avea astfel de consecințe. Șeful Raiffeisen amintește că la multe bănci din România problema este supralichiditatea și, în opinia sa, problema nu este în zona de active, ci în zona de pasive, la depozite.
Are sens, atunci, pentru banca mamă, să reducă linii de finanțare în România? “Aceasta se poate întâmpla și e normal oriunde, la nivel european avem libera mișcare a bunurilor, capitalului și oamenilor. Fie că e un antreprenor, o persoană fizică sau bănci din străinătate, e dreptul lor. Dacă vrei să ții banii la Revolut sau la Londra esti liber”, spune van Groningen.
Președintele Raiffeisen susține că, indiferent dacă va exista sau nu în martie o primă plată pentru taxa pe active, strategia pe termen lung sau scurt rămâne. “Costul însă, mai devreme sau mai târziu va fi transferat sau compensat. Pot să încerc să fac și economisiri, reduceri de costuri, sau putem să vedem probabil bănci care au de unde și bănci care nu au de unde să plătească“, adaugă acesta.
Bugetul băncii pe anul acesta, aprobat în principiu de acționar, nu încă și în AGA, va avea forecastul schimbat.
Raiffeisen Bank Romania a încheiat anul 2018 cu un profit de 881 milioane de lei, echivalentul a 189 milioane de euro, cu 79% mai mult decât în 2017. Activele băncii au crescut cu 11%, la peste 40 miliarde de lei. Creditele acordate clienților au avansat anul trecut cu 19%, până la 26,73 miliarde de lei, iar depozitele au crescut cu 11%, depășind 33 miliarde de lei. Banca a anunțat că sunt cele mai bune rezultate înregistrate vreodată pe piața locală.
CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank România, creștere record a profitului Raiffeisen Bank International (RBI) își va reevalua operațiunile din România, a anunțat șeful grupului bancar austriac, Johann Strobl, în condițiile în care Guvernul de la București a introdus taxa pe activele bancare. “Va trebui să reevaluăm România”, spune Strobl. La finele anului trecut, activele grupului austriac în România se ridicau la aproximativ 8,97 miliarde de euro, echivalentul a circa 6% din activele totale.
“În România, o taxă nou introdusă este așteptată să aibă un impact negativ asupra împrumuturilor noi și a profitabilității sectorului bancar”, notează și Raiffeisen în raportul financiar anual. Potrivit băncii austriece, impactul noii taxe inntroduse prin OUG 114/2018 nu poate fi calculat “la acest moment”, având în vedere discuțiile stârnite în spațiul public despre potențialul efect negativ al măsurii asupra economiei României. “Nu este exclus ca proiectul prezentat la finele lui 2018 să fie revizuit, iar povara asupra sectorului bancar să fie atenuată”, se arată în raport. Profit.ro a arătat recent că Banca Națională a României estimează un impact foarte dur asupra sistemului bancar dacă taxa introdusă prin OUG 114/2018 este aplicată în varianta curentă. 85% dintre băncile din sistem intră pe pierdere, iar 14 ar avea nevoie de capital suplimentar, după o reducere a solvabilității sub nivelul reglementat. Ar scădea și creditarea cu câteva miliarde de lei, și creșterea economică, iar ratingul suveran cel mai probabil ar fi scăzut, potrivit unui studiu de impact realizat de BNR.