Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Ce riști și cum poți afla câți bani ai în Pilonul II

Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Ce riști și cum poți afla câți bani ai în Pilonul II
scris 13 mar 2019

Contributorii la Pilonul II de pensii pot cere de acum ca statul să nu le mai efectueze viramentele lunare către pensia administrată privat, rămânând astfel doar la Pilonul I (pensia de stat), însă numai după o perioadă de contribuție de cel puțin 5 ani. Activul acumulat până în prezent la Pilonul II nu va putea fi retras sau mutat în Pilonul I, astfel că un contributor la Pilonul II care va opta să rămână doar în Pilonul I va rămâne și în Pilonul II cu ce a acumulat până acum, urmând să primească bani și din această sursă la momentul pensionării. Activele acumulate până în prezent în Pilonul II vor rămâne acolo.

Oprirea viramentelor către Pilonul II se va face în cazul unui contributor în urma unei cereri a acestuia, fără comisioane, conform procedurii care poate fi aplicată din acest moment.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Dacă o persoană renuntă să mai contribuie la Pilonul II, chiar dacă nu-și retrage banii acumulați, statul va avea un beneficiu substanțial, întrucât va sista transferurile lunare pe care le face din contribuțiile persoanei respective la Pilonul I (pensia obligatorie de stat) către contul acesteia din Pilonul II (pensia obligatorie privată). În prezent, cota de transfer la Pilonul II este de 3,75%, nivel la care Guvernul a estimat, într-un document transmis recent Comisiei Europene, costuri în anul 2019 de 8,9 miliarde lei, reprezentând 0,9% din PIB. Dacă un număr mare de persoane renunță să mai cotizeze la Pilonul II, statul va avea costuri semnificativ mai mici față de cele 8,9 miliarde lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Risc: Sustenabilitarea sistemului de stat este pusă serios la îndoială pe termen mediu și lung, în condițiile unui decalaj în creștere între numărul de angajați, în scădere, și cel al pensionarilor.

ASF verifică tranzacțiile de pe bursă, după anunțarea măsurilor pregătite de Guvern, prin prisma posibilității unui abuz pe piață CITEȘTE ȘI ASF verifică tranzacțiile de pe bursă, după anunțarea măsurilor pregătite de Guvern, prin prisma posibilității unui abuz pe piață

Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II

Salariații care contribuie la fondurile de pensii private obligatorii, cunoscute sub denumirea de Pilonul 2, pot afla ce sumă li s-a adunat în contul personal prin accesarea online a acestuia pe pagina web a fiecărui administrator de fond, în cazul în care îl cunoaște.

Administratorii informează clienții, printr-o scrisoare transmisă anual, de obicei în cursul luniilor aprilie sau mai, despre suma acumulată în contul fiecărui participant la finele anului precedent.

În cazul în care nu cunosc administratorul și, implicit, nu au primit scrisoarea anuală, clienții fondurilor de pensii private obligatorii pot afla cine este administratorul prin intermediul unei aplicații lansată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prin accesarea https://asfromania.ro/scr/petitiiFP.

Aplicația a fost anunțată de ASF în august 2016 și a fost lansată în condițiile în care peste 90% din obiectul petitiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de către autoritate vizau aflarea apartenentei la un fond de pensii administrat.

Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int CITEȘTE ȘI Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int

Potrivit ASF, aplicatia a fost realizată în parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private și are ca principale funcții colectarea online a datelor de identificare ale petentului, identificarea automata a participantilor in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat, transmiterea de notificari catre administratorii fondurilor sau către autoritate dupa depunerea unei cereri, în funcție de rezultatul obținut după interogarea bazei de date, înștiintarea ASF asupra preluării sesizării de catre administratorul fondului de pensii, gestionarea stadiului petițiilor, supravegherea de către ASF a evoluției tuturor sesizărilor primite, astfel încât termenele de soluționare să fie respectate.

În prezent, conform datelor ASF, cele 7 fonduri de pensii private obligatorii aveau active de 48,164 miliarde de lei. Banii sunt plasați în titluri de stat – 30,2 miliarde de lei, depozite bancare – 3,757 miliarde de lei, obligațiuni – 3,288 miliarde de lei și acțiuni – 9,318 miliarde de lei.

Renunțarea la Pilonul 2 și retragerea banilor acumulați în contul personal, în cazul în care măsura anunțată de ministerul finanțelor Publice va fi pusă în aplicare, înseamnă pentru actualul salariat că va depinde exclusiv de stat, de posibilitățile bugetului asigurărilor sociale din acel moment.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul ii
fond de pensii
pensie privata