Comisia Europeană a împrumutat recent 17 miliarde de euro pentru finanțarea împrumuturilor acordate statelor prin programul SURE, iar României i-ar reveni în jur de 800 de milioane de euro, prorata, raportat la suma totală de 4,1 miliarde de euro solicitată de România comparativ cu totalul de 87,8 miliarde de euro cerut de toate cele 17 state UE înscrise în program. Un aspect extrem de important pentru România este însă dobânda la care au fost luate aceste împrumuturi, de -0,24% pe an pentru obligațiunile emise de Comisie pe 10 ani și de 0,13% pe an pentru cele pe 20 de ani.
Potrivit Ministerului Finanțelor, împrumutul va fi acordat României, la fel ca celorlalte state membre, în aceiași termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru comparație, România s-a împrumutat cel mai recent în euro pe 10 ani de pe piețele externe în luna mai, când a luat 2 miliarde de euro cu dobândă de 3,62% pe an.
Prorata, România ar putea primi 800 de milioane de euro din cei 17 miliarde împrumutați de Comisie, din care 470 milioane de euro pe 10 ani și 330 milioane de euro pe 20 de ani.
CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19Cum obligațiunile pe 10 ani au dobândă de -0,238% și sunt fără cupon anual, la finalul perioadei de creditare suma de rambursat pentru cele 470 de miloane de euro va fi mai mică cu 11,2 milioane de euro, echivalentul a 10 ani de dobândă negativă. În cazul titlurilor pe 20 de ani, dobânda este pozitivă, dar exrem de redusă.
Ministerul Finanțelor s-a împrumutat în premieră la dobândă negativă în februarie
Merită menționat și că la începutul lunii februarie, Polonia s-a împrumutat 1,5 miliarde pe cinci ani, la o dobândă de minus 0,102% pe an.
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țarăLa un randament negativ pe an de 0,11%, ținând cont că împrumutul de 150.000.000 euro a fost doar pe 5 luni și 8 zile, statul a dat înapoi cu 72.400 de euro mai puțin, potrivit calculelor Profit.ro, adică 149.927.634 euro. (La 5 luni exact, câștigul statului ar fi fost de 68.750 euro).
Programul SURE
Comisia Europeană intenționează să acorde sprijin financiar de 87,8 miliarde de euro unui număr de 17 state UE în cadrul programului SURE.
Perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022).
Împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe. Valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru.
Maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani.
Împrumutul va fi acordat în aceiași termenii financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări.