Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă, în parteneriat cu mai multe instituții financiare locale, o finanțare de 190 milioane euro destinată companiilor din România care își desfășoară activitatea în sectoare unde pandemia a avut un impact puternic.
Fondurile pot fi accesate prin intermediul CEC Bank, Intesa Sanpaolo Bank România, UniCredit și BRD Sogelease de către IMM-uri și companii mid-cap din anumite sectoare vulnerabile. Companiile românești vor putea accesa noile împrumuturi atât în lei, cât și în euro.
Sectoarele cărora fondurile BEI se adresează sunt: producția, comerțul, agricultura, turismul și transporturile.
De ce anume mai au nevoie firmele în România în actualul context, cum trebuie calibrat bugetul pentru a funcționa în pandemie, ce soluții rapide de finanțare sunt la îndemână, la ce bănci poți apela și când, ce noi programe sunt pregătite de autorități și cum pot fi folosite eficient cele existente va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză, pentru care detalii pot fi aflate AICI. Conferința, organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal și ROCA Investments, va fi transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV
CITEȘTE ȘI Uber oferă peste 1 miliard de euro pentru preluarea Free Now, care deține și aplicația clevertaxi.ro„Sprijinirea societăților de pe întreg teritoriul României pentru a continua să investească este esențială pentru ca România să depășească dificultățile economice, sociale și de ocupare a forței de muncă provocate de COVID-19. Noua schemă este mai bună și mai flexibilă. Aceasta permite cheltuieli pentru capitalul circulant, inclusiv pentru plata salariilor, contribuții socaile și impozite, fără a impune o scadență minimă, cu scopul de a diminua impactul economic al COVID-19”, a declarat Vasile-Florin Cîțu, ministru de Finanțe și Guvernator al BEI.
Fondurile face parte dintr-un pachet de 20 de miliarde de euro lansat de BEI la nivel global în contextul pandemiei.
"De la începutul pandemiei, am colaborat cu partenerii locali din sectorul financiar pentru a găsi cele mai bune metode prin care putem sprijini companiile vulnerabile. În următoarele săptămâni, băncile partenere, CEC Bank, Intesa Sanpaolo Bank România, UniCredit și BRD Sogelease, vor stabili modul în care societățile pot accesa noua finanțare pentru capital circulant, investiții economice și finanțare prin leasing, precum și pentru a-și acoperi costurile cu salarii, impozite și securitate socială", a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte BEI.