Raiffeisen Bank a restituit către peste 5.500 de clienți 13,4 milioane de euro, ca urmare a unei decizii judecătorești prin care s-a stabilit că banca a majorat nelegal dobânzile clienților, informează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.
Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Banca cu capital austriac a fost sancționată de ANPC în 2017 și, după mai multe procese pierdute în instanță – ultimul încheiat definitiv în acest an – a început să ramburseze clienților sumele încasate în plus din creditele acordate înainte de 2009.
Raiffeisen a plătit către 5.530 de clienți cu conturi active 10,9 milioane de euro pentru acoperirea sumelor încasate în plus prin majorarea nelegală a ratelor bancare și încă 2,47 milioane de euro ca dobândă legală.
CITEȘTE ȘI Cele mai importante bănci cu capital austriac din România au dat statul în judecată. BCR s-a dus și la CEDOÎncă 3.050 de clienți, care nu mai au conturi active la Raiffeisen Bank, mai au de primit 7,2 milioane de euro, sumă din care circa 940.000 de euro este dobânda legală, arată ANPC.
”Aceștia sunt așteptați, la oricare dintre sediile Raiffeisen Bank pentru a indica, în scris, contul – deschis la oricare altă bancă -, în care le pot fi restituite sumele, conform Ordinului, precum și dobânda legală”, arată Autoritatea, care e emis comunicatul în contextul deciziei Austriei de a respinge aderarea României la zona Schengen.
Sumele calculate de ANPC, la un total de 21,7 milioane de euro, depășesc valoarea provizionului de 18 milioane de euro constituit de Raiffeisen Bank pentru acest litigiu.
Raiffeisen a fost sancționată pentru practici comerciale incorecte ca urmare a majorării premeditate și discreționare a dobânzilor la creditele acordate înainte de criza financiară. Potrivit unor documente interne ale băncii, scurse în spațiul public și pe baza cărora ANPC a făcut un control, banca plănuia creșterea dobânzilor al împrumuturi, în principal în franci elvețieni, încă de la acordarea acestora, fără să informeze consumatorii. Una dintre clauzele contractuale dădea dreptul băncii să modifice unilateral rata dobânzii.
Președintele ANPC a emis și un ordin în 2017 prin care cerea băncii să restituite clienților sumele încasate fără temei. Contestația băncii față de acesta a fost respinsă definitiv în primăvara acestui an de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care abia la finele lunii octombrie a publicat motivarea.