Raiffeisen Bank România a eliberat, în primul trimestru, provizioane de 22 de milioane de euro constituite pentru acoperirea pierderilor potențiale din Legea privind darea în plată. Banca a pus însă deoparte 24 de milioane de euro în noi provizioane, cea mai mare sumă fiind necesară pentru acoperirea pierderilor din conversia creditelor în franci elvețieni. Per total, cheltuielile cu provizioanele au crescut, ceea ce a dus la reducerea profitabilități băncii cu capital austriac.
Raiffeisen a făcut un profit net de 21 de milioane de euro în primul trimestru din 2017, în scădere cu un sfert față de rezultatul din aceeași perioadă a anului trecut și la circa jumătate față de rezultatul din trimestrul anterior.
Banca a scăpat de mare parte din provizionul de 42,5 milioane de euro constituit la intrarea în vigoare a Legii privind darea în plată în urmă cu un an. Pe lângă cele 22 de milioane de euro eliberate în primul trimestru, Raiffeisen a mai eliberat 12 milioane de euro, la finele anului trecut.
CITEȘTE ȘI Bancherii vor garanții de stat pentru creditarea IMM și acuză competiția pentru clienții buni. “Am ajuns să ne batem în pricing”“(…) Curtea Constituțională a decis că Legea dării în plată nu se aplică retroactiv”, se arată în raportul trimestrial al Raiffeisen Bank International, acționarul majoritar al Raiffeisen România, drept motiv al eliberării de provizioane.
Curtea Constituțională a stabilit că darea în plată se aplică și pentru contractele în derulare la intrarea în vigoare, însă numai în condițiile impreviziunii, ceea ce înseamnă că judecătorii vor stabili dacă debitorii se află într-o situație excepțională privind executarea contractelor de credit. În forma neamendată a legii, debitorii puteau, doar printr-un act de voință, transfera băncii casa luată pe credit în schimbul ștergerii datoriei, fiind nevoiți să îndeplinească doar câteva condiții limitative, precum calitatea de consumator sau cuantumul creanței.
Ce a câștigat pe darea în plată, Raiffesien a pus deoparte pentru conversia creditelor în franci elvețieni.
Din provizioanele nou consituite de 24 de milioane de euro, majoritatea sunt pentru conversie, iar o parte pentru creditele corporate, se arată în raport.
Banca a oferit un discount de 25% la sold clienților cu credite în moneda elvețiană care aleg să treacă la lei. Oferta, anunțată în februarie, se aplică doar celor care au în grad de îndatorare pe familie mai mare de 60%.
La acel moment, Raiffeisen avea în portofoliu 5.600 de credite în franci elvețieni, în valoare de 210 milioane de euro. Pe aceste date, dacă ne raportăm la provizionul făcut, Raiffesien propune conversia pentru mai puțin de jumătate din protofoliul de credite.
Rezultatele Raiffeisen sunt mai proaste atât la capitolul venituri, cât și la cel de cheltuieli operaționale. Veniturile au scăzut cu aproape 3% față de primul trimestru din 2016, la 107 milioane d euro, în timp ce cheltuielile au crescut cu peste 3%, la 72 de milioane de euro.
Rezultatul operațional e mai slab cu 13% față de anul anterior, la 35 de milioane de euro, iar profitul după taxe a scăzut de la 28 la 21 de milioane de euro.
Portofoliul de credite al băncii a crescut cu 3,6% față de primul trimestru al anului trecut, la circa 4,7 miliarde de euro, în scădere însă față de finele lui 2016 cu aproape 2%.
Raiffeisen a reușit să aducă cu aproape 200.000 de clienți mai mulți decât la finele anului trecut și a ajuns la circa 2,3 milioane de clienți, o creștere de aproape 10%.