Profit de 2,1 miliarde de euro pentru Raiffeisen International, peste jumătate în Rusia

Profit de 2,1 miliarde de euro pentru Raiffeisen International, peste jumătate în Rusia
scris 30 oct 2024

Raiffeisen Bank International a încheiat primele 9 luni cu un profit net consolidat de aproape 2,1 miliarde de euro, în scădere cu 1% față de aceeași perioadă din 2023. Mare parte din profit a fost înregistrat însă în Rusia, unde banca trece printr-un proces de reducere a expunerii, în conformitate cu cerințele BCE.

Veniturile din dobânzi și comisioane au scăzut cu 2%, la 6,4 miliarde de euro. Veniturile din dobânzi au crescut cu 166 de milioane de euro la 4,4 miliarde de euro, în timp ce veniturile din comisioane au scăzut cu 288 de milioane de euro, în mare măsură ca urmare a scăderii veniturilor nete din Rusia cu 345 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Noua Comisie Europeană promite să ieftinească energia. Va asculta nemulțumirile balcanicilor? CITEȘTE ȘI Noua Comisie Europeană promite să ieftinească energia. Va asculta nemulțumirile balcanicilor?
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Costurile operaționale au crescut cu 1% la 2,9 miliarde de euro.

Costurile cu riscul s-au redus cu 251 de milioane de euro, pe fondul unor eliberări de provizioane din Rusia.

Cheltuielile pentru litigiile legate de credite și anulările contractelor de împrumut s-au ridicat la 508 milioane de euro, față de 605 milioane de euro în anul precedent).

În Polonia, Raiffeisen a făcut provizioane suplimentare de 493 milioane de euro în legătură cu creditele ipotecare în valută străină (franci elvețieni și euro). Provizioanele suplimentare au fost determinate de hotărâri judecătorești negative, dobânzi penalizatoare datorate clienților și o reducere a perioadei de discount ca urmare a unei ajustări a așteptărilor în legătură cu primirea rapidă a reclamațiilor clienților și proceduri mai rapide de litigii.

Acțiunile Trump Media, suspendate în mod repetat CITEȘTE ȘI Acțiunile Trump Media, suspendate în mod repetat

Pe lângă creșterea veniturilor, creșterea cu 56 de milioane de euro a impozitului pe venit la 713 milioane de euro s-a datorat în special impozitelor speciale din Slovacia și creșterii ratei de impozitare în Ucraina. Astfel, cota efectivă de impozitare a crescut la 24%.

Grupul a plătit taxe de 713 milioane de euro, în creștere cu 56 de milioane de euro față de anul precedent, în principal ca urmare a majorării plăților în contul taxelor speciale.

În România, Raiffeisen a obținut un profit net de 256 de milioane de euro la 9 luni, în scădere cu 5,4% față de anul precedent, în principal ca urmare a taxei bancare speciale, cu un impact de 18 milioane de euro la 9 luni și unul de 23 de milioane de euro estimat pentru întregul an.

Grupul a înregistrat un profit net de 1,1 miliarde de euro în Rusia, în creștere cu aproape o zecime față de anul precedent. Excluzând Rusia și Belarus, Raiffeisen a încheiat primele 9 luni cu un profit net consolidat de 856 de milioane de euro, în scădere cu 17% față de anul precedent.

Activele grupului au crescut cu 4% la 206 miliarde de euro, în pofida unor ajustări negative pentru deprecierea monedelor de 0,9%.

Finanțare aprobată de peste 1 miliard de euro pentru noi investiții în energie, din Fondul pentru modernizare CITEȘTE ȘI Finanțare aprobată de peste 1 miliard de euro pentru noi investiții în energie, din Fondul pentru modernizare

Banca raportează o scădere a activelor din Rusia de 2,5 miliarde de euro în ultimul an, pe fondul restricțiilor de afaceri care vizează gospodăriile, precum și ca urmare a deprecierii rublei rusești – cu un impact de 0,7 miliarde de euro. Împrumuturile către clientela din Rusia s-au redus de la 13,7 miliarde de euro la jumătatea lui 2022 la 4,5 miliarde de euro la finele trimestrul al treilea din acest an. Activele ponderate la risc au scăzut însă mai puțin, de la 27,1 miliarde de euro la 14 miliarde d euro la finele lui 2023, pentru ca mai apoi să urce până la 18,2 miliarde de euro pe parcursul acestui an.

Raiffeisen a încercat să vândă unitatea din Rusia către Strabag la începutul acestui an, însă a abandonat tranzacția în mai. În septembrie, o instanță rusească a blocat orice posibilitate de transfer al acțiunilor subsidiarei Raiffeisen, ca urmare a unui litigiu.

„Ca urmare a acestei decizii, RBI nu poate transfera acțiunile sale la AO Raiffeisenbank. Acest lucru complică procesul de vânzare în care RBI încearcă să vândă un pachet de control al AO Raiffeisenbank – și va duce inevitabil la noi întârzieri. RBI va încerca să anuleze această decizie judecătorească prin toate mijloacele legale. Chiar și o deconsolidare completă a băncii subsidiare ruse, cu o valoare contabilă de zero, ar putea fi complet amortizată de rezervele de capital actuale”, menționează banca în raportul trimestrial.

În Belarus, Raiffeisen a vândut unitatea locală Priorbank către Soven Holding, tranzacție ce se va închide la finele acestui an și este estimată să aducă un impact negativ de 300 de milioane de euro în profitul consolidat al grupului.

FOTO McDonald’s continuă extinderea în România CITEȘTE ȘI FOTO McDonald’s continuă extinderea în România

Capitalurile proprii, inclusiv interesele care nu controlează, au crescut cu 1,3 miliarde de euro de la începutul anului la 21,1 miliarde de euro. Rezultatul global total a crescut cu 1,8 miliarde de euro și a inclus profit după impozitare de 2,3 miliarde de euro și alte venituri globale de minus 0,4 miliarde de euro. Acestea din urmă au rezultat în principal din efectele negative de conversie în raport cu rubla rusească, grivna ucraineană, coroana cehă și forintul maghiar.

Pentru exercițiul financiar 2023 au fost distribuite dividende în valoare totală de 0,6 miliarde de euro. La data raportării, rata capitalurilor de nivel 1 (tranzitorie) se ridica la 17%, inclusiv rezultatele din trimestrul al treilea, rata CET 1 (tranzitorie) s-ar ridica la 17,8%.

În 2024, venitul net din dobânzi este de aproximativ 4,1 miliarde EUR, iar venitul net din comisioane în jur de 1,8 miliarde EUR.

Facebook lucrează la propriul său motor de căutare AI și ar putea deveni în curând un concurent pentru Google CITEȘTE ȘI Facebook lucrează la propriul său motor de căutare AI și ar putea deveni în curând un concurent pentru Google

Pentru 2024, banca se așteaptă ca împrumuturile acordate clienților să crească cu 4 până la 5%, cheltuielile administrative generale să fie în jur de 3,3 miliarde de euro, rezultând un raport cost/venit de aproximativ 52%.

De asemenea, banca estimează un randament consolidat al capitalurilor proprii de aproximativ 7,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
raiffeisen international