OTP Bank România, partea a grupului ungar cu același nume, a înregistrat un profit net de 17 milioane de lei în primele 6 luni din 2020, în scădere cu 69% față de rezultatul de 54 de milioane de lei din primul semestru din 2019. Banca și-a majorat bilanțul de credite și rezultatul operațional, dar profitabilitatea a fost afectată de dublarea costurilor cu riscul în contextul pandemiei COVID 19.
Profitul operațional aferent primelor șase luni ale anului a crescut cu 5%, la 92 milioane lei, ca urmare a creșterii cu 14% a veniturilor totale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile operaționale au urcat cu 18%.
Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 18%, la 226 de milioane de lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind susținute de creșterea portofoliului de credite. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 6%, la 26 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ministerul Finanțelor a împrumutat 500 de milioane de lei. Costurile sunt în scădere după decizia BNRBanca raportează o creștere a proviioanelor cu 142%, de la 31 de milioane de lei la 76 de milioane de lei. Directorul general Gyula Fater menționează constituirea unui provizion de 58,9 milioane de lei pentru combaterea efectelor neprevăzute ale pandemiei COVID 19.
Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 18% comparativ cu semestrul I al anului precedent, susținute de un avans al creditării pentru segmentul IMM (+27%), al cererii pentru credite imobiliare (+18%) și al cererii de finanțare din partea segmentului corporate (+16%).
Banca raportează o creștere a creditării în luna iunie, după o încetinire a ritrmului de creștere în aprilie-mai, ca urmare a efectelor pandemiei. Comparativ cu primul semestru din 2019, ritmul de creștere al creditelor acordate clienților persoane juridice a fost 21% în timp ce vânzările de credite imobiliare s-au contractat cu 14%, iar creditele de consum au scăzut cu 21%, arată banca.
Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 17%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu o creștere de 22% pe segmentul retail, de 5% pe cel al IMM și de 23% pe segmentul corporate.
Activele băncii au atins nivelul de 13,6 miliarde lei, în creștere cu 16% comparativ cu finalul lunii iunie 2019.
Rata de adecvare a capitalului băncii a urcat la 20,9%, față de 17,1% în primul semestru al anului trecut. Creșterea se datorează majorării de capital social din al doilea semestru al anului 2019, în sumă de 320 milioane lei, dar și efectelor pozitive aduse de modificarea cadrului de reglementare european, în contextul pandemiei.
Rata creditelor neperformante a crescut de la 4,8% în primul trimestru la 5,5% în cel de-al doilea, dar este în scădere față de nivelul de 5,6% înregistrat în iunie 2019.
OTP Group a înregistrat în primul semestru al anului un profit ajustat de 114 miliarde de forinți (1,59 miliarde de lei). Rezultatele primului semestru au fost afectate în principal de costurile crescute de risc, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Profitul contabil a fost de 75 miliarde de forinți (1,04 miliarde de lei).