Ministerul Justiției a redus la jumătate onorariile notarilor pentru actele de dare în plată

Ministerul Justiției a redus la jumătate onorariile notarilor pentru actele de dare în plată
scris 11 oct 2016

După o perioadă prelungită de dezbateri, Ministerul Justiției a publicat în Monitorul Oficial ordinul care reduce la jumătate autentificarea actele de dare în plată. Această înlesnire pentru debitori vine în aceeași zi în care Curtea Constituțională a rămas în pronunțare pe Legea 77/2016 privind darea în plată.

Persoanele cu credite imobiliare la bănci care vor să renunțe la casă prin procedura dării în plată vor plăti de astăzi onorarii reduse la jumătate. 

Urmărește-ne și pe Google News

Notarii au propus încă de la jumătate lunii mai reducerea acestor onorarii, care erau echivalente cu cele dintr-o tranzacție clasică de vânzare-cumpărare a unui imobil, ceea ce însemna costuri ridicate pentru persoane care, teoretic, au probleme financiare.

Ministerul Justiției a lansat un proiect de ordin în dezbatere publică abia la sfârșitul lunii iulie, care să treacă în lege recomandarea notarilor. Apoi, la finele lunii august, Ministerul a publicat un nou proiect de ordin, identic cu primul, care a fost semnat de ministrul Raluca Prună în 29 septembrie și a avut nevoie de aproape două săptămâni să ajungă în Monitorul Oficial.

A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!

Ordinul nu prevede restituirea sumelor către cei care au achitat prețul întreg al onorariului notarial în cele șapte luni de când Legea privind darea în plată este în vigoare.

Ministerul Finanțelor a modificat la jumătatea lunii iunie Codul fiscal, astfel încât darea în plată să nu fie taxată. Inițial, statul lua banii debitorilor ca pentru o tranzacție imobiliară, însă calculul se făcea la valoarea creanței, care pentru cei mai mulți era semnificativ mai mare decât cea a imobilului ipotecat în favoarea băncii.

Cu taxa la stat și cele către notari, un act de dare în plată a unui imobil cu un credit de 75.000 de franci elvețieni costa 12.000 de lei.

Până la 20 iulie, băncile au primit circa 5.300 de notificări până la finele lunii septembrie, iar pe rolul instanțelor sunt înregistrate aproape 4.200 de dosare cu obiectul Legii 77/2016, fie contestații ale băncilor, fie cereri ale debitorilor ca datoria să le fie ștearsă.

Curtea Constituțională a primit, de asemenea, 500 de dosare în care legea este contestată. Primele dosare au fost judecate marți și Curtea a rămas în pronunțare. Magistrații CCR vor decide dacă legea are sau nu probleme de constituționalitate, în parte sau în ansamblul său.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
onorarii darea in plata