Ministerul Finanțelor vrea să acorde posibilitatea administratorilor provizorii să își poată exercita mandatul până la autorizarea de către BNR a noilor membri selectați în urma procedurii de selecție. Durata mandatului membrilor provizorii nu poate depăși 4 ani.
În prezent, Adunarea generală a acționarilor poate numi membri provizorii în cadrul Consiliului de administrație al Băncii pe o perioadă de maximum 5 luni, cu posibilitatea prelungirii, o singură dată, pentru încă 2 luni, pentru motive întemeiate.
La nivelul Ministerului Finanțelor este în curs de desfășurare procedura de selecție în vederea desemnării membrilor consiliului de administrație.
Noua prevedere va clarifica asigurarea continuității mandatului administratorilor provizorii până la autorizarea de către Banca Națională a României a noilor membri selectați în urma procedurii de selecție.
"În vederea asigurarii unui cadru de administrare coerent, fără sincope, în activitatea Băncii, ținând cont de prevederile legislației aplicabile instituțiilor de credit care prevede că, pentru exercitarea mandatului, membrii conducerii superioare și membrii conducerii în funcția de supraveghere trebuie să fie aprobați de către Banca Națională a României, înainte de începerea exercitării mandatului, prin modificarea art. 4, în sensul introducerii unui nou alineat, se reglementează ca administratori provizorii să își poată exercita mandatul până la autorizarea de către BNR a noilor membri selectați în urma procedurii de selecție prevăzută la art. 3. Durata mandatului membrilor provizorii nu poate depăsi 4 ani, în conformitate cu prevederile Legii societăților nr. 31 /1990, de la momentul numirii acestora potrivit prevederilor art. 4 alin.(1)", potrivit Ministerului Finanțelor.
În prezent, conducerea executivă este asigurată de către Traian Halalai - președinte executiv și Cristian Saitariu - vicepreședinte executiv. Din Consiliul de administrație fac parte Andrei Micu - președinte, Traian Halalai - membru executiv, Cristian Saitariu - membru executiv, Nina Puiu - membru neexecutiv independent, Cristi Spulbar - membru neexecutiv independent. Halalai se află în conducerea Exim din 2015. În perioada aprilie 2015 - decembrie 2022 acesta a fost președinte executiv și membru al consiliului de administrație (în februarie 2020-decembrie 2022 președinte al CA) al EximBank, iar din ianuarie 2023 este președinte executiv Exim Banca Românească (ca urmare a fuziunii între EximBank și Banca Românească).
Selecția se desfășoară pe bază de dosar de înscriere și probă interviu cu respectareaprevederilor legale aplicabile. Statul român deține aproape integral Exim, prin intermediul Ministerului Finanțelor.