Ministerul Finanțelor deschide luna cu un împrumut de 815 milioane de lei la costuri în scădere

Ministerul Finanțelor deschide luna cu un împrumut de 815 milioane de lei la costuri în scădere
scris 2 mar 2020

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 815,3 milioane de lei de la bănci printr-o emisiune de obligațiuni scadente în septembrie 2031.

Ministerul a depășit prospectul inițial de 700 de milioane de lei, în contextul în care licitația a atras oferte de un miliard de lei. În ultimele luni, Finanțele au alocat sume mai mari la licitație în comparație cu prospectul inițial, în condițiile în care în noiembrie și decembrie a avut nevoie de fonduri suplimentare pentru a acoperi deficitul, iar în ianuarie și februarie a profitat de scăderea dobânzilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Randamentul mediu de 4,32% pe an pentru licitația curentă este în scădere de la o licitație similară organizată la începutul lunii februarie (4,5%), jumătatea lunii ianuarie (4,72%) sau sfârșitul lunii noiembrie (4,69%).

Euro scade, dar rămâne peste 4,81, aproape de nivelul record. Lira sterlină, cel mai mic nivel din noiembrie 2019 CITEȘTE ȘI Euro scade, dar rămâne peste 4,81, aproape de nivelul record. Lira sterlină, cel mai mic nivel din noiembrie 2019

Lichiditatea din piața bancară s-a îmbunătățit față de săptămâna trecută, în condițiile în care Banca Națională a României a atras depozite de la bănci de 5,16 miliarde de lei, față de 4,64 miliarde de lei săptămâna trecută.

În februarie, statul a împrumutat 7,06 miliarde de lei prin titluri în lei, față de un prospect de 4,72 miliarde de lei anunțat în calendarul inițial. Totodată, Ministerul Finanțelor a emis și titluri în euro de 150 de milioane de euro pe 7 luni la o dobândă negativă (-0,12%), ceea ce reprezintă o premieră pentru România, bani de au intrat azi în Trezorerie.

Pentru martie, Ministerul Finanțelor a publicat un calendar indicativ cu un volum al sumelor împrumutate de 5 miliarde de lei, care ar putea fi însă din nou depășit dacă nu apar presiuni pe costurile de finanțare.

Statul are nevoie de împrumuturi de circa 87 de miliarde de lei în 2020 pentru finanțarea deficitului bugetar de 3,6% din PIB (peste 40 de miliarde lei) și refinanțarea datoriei ajunse la scadență.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
obligatiuni de stat
imprumut stat
datorie publica