Platforma airly.eu, care măsoară indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din rețeaua națională, și platforma aerlive.ro, rețea independentă de senzori, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică seară.
Astăzi a avut loc o întâlnire de urgență la Ministerul Mediului cu reprezentanții Gărzii de Mediu și Agenției de mediu, scrie News.ro.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat într-o conferință de presă că o parte din cauzele poluării au fost arderile necontrolate din județul Ilfov și București, dar că există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale. El a generat și critici spunând că a aflat de această poluare și din mesajele de pe facebook ale locuitorilor Capitalei, nu neapărat din informări ale instituțiilor publice.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul a explicat că gradul de poluare înregistrat noaptea trecută în București a fost determinat de un incendiu la Gara de Nord, de arderi de vegetație și de cauciucuri, dar și de faptul că viteza vântului a fost redusă. Alexe a invocat și ”activități industriale care se desfășoară în județul Ilfov sau în București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”. El a precizat că situația începe să se normalizeze și a anunțat că vor avea loc controale.
”În momentul de față vreau să vă spun că la stația B1, Lacul Morii, la stația B3 Mihai Bravu sau B6 Cercul Militar am avut aceste depășiri care în momentul de față vreau să vă spun că acum când avem această conferință de presă avem condiții de intrare în normalitate în ceea ce privește poluarea aerului în București și o spun și stațiile din rețeaua națională de monitorizare a calității aerului și o spune și rețeaua de senzori independenți care este astăzi în municipiul București. Aș vrea să vă spun că în momentul de față am avut acest episod de poluare ca urmarea unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din București și județul Ilfov. Au fost sesizări la 112, am avut în această dimineață o discuție cu cei de la ISU care din din informațiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea de la Gara de nord și a sesizărilor primite cu arderile de vegetație sau cauciucuri sau toate celelate gunoaie care au fost în cursul serii, au ajuns să avem aceste condiții de calm atmosferic și evident cu viteze reduse ale vântului de sub șapte kilometri pe oră, din acest motiv având și aceste valori ridicate”, a declarat ministrul.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Conform lui Costel Alexe, creșterile nivelului de poluare au început duminică seară în jurul orei 21, ”cu vârful în jurul orei 3-4 dimineață și evident scăzând către primele ore ale zilei”, iar acum se înregistrează valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din București, ”evident încă cu depășiri pe PM 10 și ceilalți factori poluanți”.
”De asemenea, aș vrea să vă spun că nu ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureștiului. Avem și un noi suspiciuni de activități industriale care se desfășoară în județul Ilfov sau în București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți. În momentul de față avem în cadrul județului Ilfov 46 de firme autorizate și în municipiul București 69 autorizate, care au acest proces de ardere”, a susținut ministrul.
El a anunțat că până la finalul săptămânii vor fi controlate toate sursele de poluare, toate sursele de ardere de pe raza Bucureștiului și a Ilfovului pentru a vedea dacă toți acești operatori dețin echipamente pentru monitorizarea și măsurarea continuă a emisiilor de poluanți din ardere.
”Evident că în cadrul acestui acestui control vor fi verificate și acele entități juridice, firme operator, care s-ar putea să desfășoare activități fără să fie autorizați. De asemenea aș vrea să vă informez că într-un timp foarte foarte scurt dacă nu au aceste echipamente sau nu au avut reglementare în autorizațiile de mediu, vom solicita revizuirea acestora și va fi o obligație pentru toți operatorii economici să dețină aceste echipamente și dincolo de a le deține vor fi obligați să comunice în timp real valorile chiar și din timpul nopții către ANPM, către APM București sau Ilfov”, a precizat ministrul.