Legea pentru modificarea statutului Protecției Consumatorilor a primit aviz negativ de la Comisia de Afaceri Europene

Legea pentru modificarea statutului Protecției Consumatorilor a primit aviz negativ de la Comisia de Afaceri Europene
scris 5 oct 2016

Comisia de Afaceri Europene din Senat a avizat negativ proiectul de lege prin care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ar trece în subordinea Parlamentului și ar căpăta puteri sporite, inclusiv puterea de a amenda firmele la nivelul cifrei de afaceri.

Patronatele au criticat legea pentru regimul sancțiunilor, care ar putea merge până la o zecime din cifra de afaceri. Reprezentanții mediului de afaceri mai spun că proiectul are și probleme de neconstituționalitate, pentru că, printre altele, introduce amenzile în cuprinsul unei legi organice.

Urmărește-ne și pe Google News

Anca Boagiu (PNL), președintele Comisiei, spune că fiecare instituție în parte a propus amendamente pe bună dreptate, dar că adoptarea acestora nu ar rezolva problemele de neconstituționalitate, pentru că modifică mai mult de 40% din textul adoptat de Camera deputaților.

“Dacă am da aviz pozitiv, am bloca legea prin preluarea amendamentelor, ar fi neconstituțională”, a declarat Boagiu.

Potrivit proiectului, ANPC ar trece în subordinea Parlamentului și s-ar organiza într-o structură similară Consiliului Concurenței, instituție care, în prezent, poate amenda firmele la nivelul cifrei de afaceri. Angajații ANPC ar urma să beneficieze de salarii de două până la patru ori mai mari, similare cu cele ale funcționarilor Concurenței.

Senatorul Corina Crețu (PSD) spune că prin trecerea ANPC de la Guvern la Parlament se slăbește, în fapt, și mai mult instituția. “Am slăbi și mai mult autoritatea, transformând-o într-o autoritate autonomă. Avem această posibilitate de a-i controla acum (…) Dacă îi dăm autonomie, facem un nou ASF. și ne scapă controlul cum ar trebui”, a declarat Crețu.

Reprezentanții companiilor din distribuție consideră că amenzile ridicate ar aduce un abuz de poziție a ANPC într-o piață unde profitul net e în jurul a 2% din cifra de afaceri.

Băncile spun că, potrivit proiectului, ANPC ar căpăta puteri de control asupra pieței bancare, care s-ar suprapune cu cele ale BNR.

Reprezentanții consumatorilor au cerut un aviz pozitiv de la Comisie pentru proiect și au arătat că ANPC nu i-au susținut când au depus reclamații în legătură cu clauzele abuzive din contractele de credit bancare, prinind soluții diferite de la județ la județ. Aceștia au mai acuzat Autoritatea că nu a vrut să aplice o hotărâre de Guvern (HG 1553/2004) care-i dădea dreptul să sancționeze practicile abuzive ale băncilor.

Raportul pe acest proiect va fi întocmit de Comisiile reunite Legislativă și Economică

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
statut anpc
clauze abuzive
protectia consumatorilor