Isărescu: Măsurile luate de BNR încep să-și facă efectul. Sperăm ca inflația și dobânzile să se întâlnească cât mai jos

Isărescu: Măsurile luate de BNR încep să-și facă efectul. Sperăm ca inflația și dobânzile să se întâlnească cât mai jos
scris 4 iul 2018

Banca Națională a României a preferat să aștepte și nu a majorat din nou dobânda de politică monetară. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că majorările anterioare și întărirea politicii monetare, în general, începe să producă efecte, prin scăderea ușoară a inflației de bază, sub 3%, unul dintre indicatorii la care BNR se uită cu cel mai mare interes. Isărescu spune că dezideratul BNR este ca dobânzile să iasă din poziția negativă la un nivel cât mai redus al inflației, dar că acest lucru depinde și de evoluțiile din Europa.

Rata anuală a inflației a crescut în aprilie la 5,22% și în mai la 5,41%, de la 4,95% în luna martie, ușor peste nivelul prognozat, pe fondul creșterii prețurilor combustibililor și produselor de tutun. Inflația de bază – CORE 2 ajustat-  care elimină din calcul prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice, prețuri pe care BNR spune că le poate influența prea puțin sau deloc, a scăzut de la 3,09% în aprilie, la 2,95% în mai.

Urmărește-ne și pe Google News

„Inflația pe care noi o putem combate a coborât sub 3%, e chiar frumoasă”, spune Isărescu, într-un briefing de presă. „Uitându-te la core 2 ajustat că scade, avem un prim semnal că măsurile luate de BNR și-au făcut efectul”, adaugă guvernatorul și explică că BNR nu se poate bate cu factorii în afara controlului său, cum este creșterea prețului petrolului.

Rata ridicată a inflației anuale de acum este, în mare măsură, rezultatul creșterii prețurilor administrate din toamna anului trecut, dar o stabilitate a prețurilor în dinamică lunară în această vară și efectul de bază vor face ca rata anuală a IPC să coboare sub 4% la finele anului, spune Isărescu.

BNR a vândut încă 1 miliard de euro din rezervă pentru a ține cursul CITEȘTE ȘI BNR a vândut încă 1 miliard de euro din rezervă pentru a ține cursul

Guvernatorul adaugă că banca centrală s-a uitat și la condițiile din piața monetară când a ales să păstreze dobânda cheie nemișcată, în condițiile în care ratele interbancare au crescut peste 3,3% și se apropie de nivelul dobânzii Lombard, iar avansul de peste 2 puncte procetuale față de anul trecut arată o înăsprire mai amplă a politicii monetare.

„Politica monetară e mai tare decât arată dobânda de politică monetară astăzi și ne ajută. Îi ajută și pe cei cu credite, pentru că, cândva, (...) rata dobânzii trebuie să se apropie de rata inflației. Noi sperăm să se întâlnească undeva mai jos, nu undeva mai sus (…) Condițiile pieței sunt mai stricte înseamnă întărire de politică monetară, avem nevoie de condiții de piață mai tari, trebuie să convingem că inflația va veni în jos”, spune Isărescu.

Lumea a ieșit cu întârziere, mai ales în Europa, din perioada dobânzilor foarte scăzute, și Banca Centrală Europeană semnalizează o politică de normalizare, în primul rând prin renunțarea la quantitative easing și printr-o creștere graduală a ratei dobânzii, spune Isărescu, citând declarațiile făcute la București de economistul-șef al BCE. Pe de altă parte, oficialul autorității monetare europene s-a ferit să vorbească despre revenirea la dobânzi pozitive, considerând că discuția este prematură.

„De ce n-am mai majorat dobânda? Păi putem să fim deconectați față de ce se întâmplă în Europa? Cu toate că  Polonia și Ungaria au avut deprecieri masive, 4-5%, nu se gândesc să majoreze dobânzile”, spune guvernatorul.

BNR va avea o nouă ședință de politică monetară peste o lună, când analiștii care mizau pe o creștere a dobânzii astăzi probabil vor aștepta din nou majorarea ratei cheie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
isarescu
rbor
dobanda cheie
crestere dobanzi
inflatie