ING Bank explică de ce a crescut avansul la Prima Casă: a scăzut garanția statului și încurajăm economisirea

ING Bank explică de ce a crescut avansul la Prima Casă: a scăzut garanția statului și încurajăm economisirea
scris 21 feb 2017

ING Bank este prima bancă din piață care a majorat avansul la programul Prima Casă de la 5% la 10%. Banca motivează decizia prin faptul că vrea să împartă la mai multă lume sumele rămase din plafonul de garanții de anul trecut, dar și prin faptul că Guvernul a redus garanția pentru imobilele vechi.

Sucursala din România a grupului olandez ING este în așteptarea distribuirii fondurilor Prima Casă pentru 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

“Fondurile rămase din 2016 sunt foarte reduse, astfel încât am decis ca avansul pentru creditele Prima Casă să fie de 10%, pentru a asigura accesul la produsul Prima Casă mai multor clienți”, arată oficialii băncii pentru Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creditorii obțin mai multe decizii favorabile decât clienții pe darea în plată, după decizia CCR. Instanțele caută debitorii la venituri și avere CITEȘTE ȘI Creditorii obțin mai multe decizii favorabile decât clienții pe darea în plată, după decizia CCR. Instanțele caută debitorii la venituri și avere

Un alt motiv al creșterii avansului vine din faptul că programul a fost modificat, astfel încât garanția statului acoperă 40% din valoarea creditelor pentru achizițiile de locuințe mai vechi de 5 ani, față de 50% anterior, arată ING, în condițiile în care finanțările sunt preponderent pentru credite pentru imobile construite sau consolidate de mai mult de 5 ani.

Banca crede că avansul mai mare ar putea genera și un efect benefic printre clienți, care vor economisi mai mult și vor lua credite mai mici sau pe scadențe mai scurte.

“De asemenea, acest nivel al avansului, care este posibil conform normelor de implementare a Programului Prima Casă, este de natură să încurajeze economisirea pentru investiții precum achiziția unei case. Iar un astfel de comportament are avantajul că reduce valoarea creditului contractat sau perioada de contractare”, spun oficialii băncii.

ING s-a retras, în 2009, din Prima Casă, dar a reintrat în program. La acel moment, statul acoperea integral riscurile băncilor, iar din 2010 garanția a fost redusă la jumătate.

La finele lunii februarie, ING a revenit cu avansul la creditele ipotecare standard de la 15%, după ce anul trecut îl crescuse la 25%, ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind darea în plată.

ING spune că cererea de credite ipotecare a rămas constantă anul trecut și că darea în plată a avut un efect redus, cu notificări de ordinul zecilor în ultima jumătate de an.

Banca nu a precizat numărul și volumul de credite Prima casă acordate anul trecut și nici stocul total al împrumuturilor de acest fel, informații solicitate de Profit.ro.

Pentru 2017 Guvernul a alocat băncilor un plafon de 2,5 miliarde de lei, din care pot acorda credite de peste 5 miliarde de lei, în funcție de opțiunea clienților pentru imobile vechi sau noi.

Prima Casă a fost principalul vehicul de creditare, în general, în ultimii ani, fiind dominantă în piața creditelor ipotecare. Creditul pentru locuințe și-a dublat ponderea în total credit după 2009.

Băncile, obligate să perceapă clienților comisioane “rezonabile” pentru conturile de plată CITEȘTE ȘI Băncile, obligate să perceapă clienților comisioane “rezonabile” pentru conturile de plată

Statul a alocat garanții Prima Casă de 2,94 miliarde de lei anul trecut, însă volumul total de garanții distribuite a fost mai mare, în urma unor realocări din 2015. Astfel, în 11 luni din 2016 statul a acordat aproape 33.000 de garanții în valoare totală de 3,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă credite de 6,2 miliarde de lei. Stocul de credite pentru locuințe a crescut anul trecut cu circa 10 miliarde de lei, astfel că peste 60% din finanțare s-a făcut cu subvenția de risc de la stat.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, adică 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.

Băncile au depus 767 de cereri de plată pentru credite neperformante, din care statul a plătit 521, în valoare totală de 44 de milioane de lei. 130 de cereri au fost respine.

Dobânda la creditele noi Prima Casă este de circa 2,8%, în condițiile în care marja maximă permisă băncilor este de 2 puncte procentuale, la care se adaugă cotația Robor la 3 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing bank
avans prima casa
prima casa 2017
conditii prima casa 2017