Guvernul a împrumutat 270 de milioane de lei din piața internă, printr-o emisiune de obligațiuni, sub suma intenționată. Este a doua licitație la rând când Ministerul Finanțelor emite obligațiuni sub prospect, după ce săptămâna trecută a ieșit în piețele externe cu un împrumut record în dolari. Erste estimează că, după împrumutul în dolari de săptămâna trecută, România a acoperit mare parte din necesarul de finanțare, dar va trebui să mențină un ritm ridicat al împrumuturilor în piața internă.
Emisiunea de obligațiuni cu scadența în noiembrie 2024 avea un prospect de 500 de milioane de lei, peste care băncile au depus oferte în nume propriu de 492 de milioane de lei și în numele clienților pentru 150 de milioane de lei.
Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni de doar 270 de milioane de lei la un randament mediu de 3,75%. Este prima emisiune pe această scadență, dar se observă o creștere a randamentelor cerute de investitori în comparație cu împrumuturile precedente. Spre exemplu, la o licitație ținută în urmă cu o lună și cu scadența în iulie 2025, randamentul a fost de 3,71%, în condițiile în care și suma adjudecată a fost de 1,25 miliarde de lei, în comparație cu un prospect de 500 de milioane de lei.
Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a ținut prima licitație "mai puțin încurajatoare" din ultimele luni, potrivit ING Bank. Obligațiunile scadente în octombrie 2030 au atras oferte de doar 342 de milioane de lei la un prospect de 300 de milioane de lei, iar suma adjudecată a fost de 205 milioane de lei. A fost pentru prima oară în ultimele trei luni când Guvernul a împrumutat sub suma din prospect, în condițiile în care sumele atrase au fost extinse pentru a finanța cheltuielile în creștere.
Erste: 72% din necesarul de finanțare a fost acoperit
Guvernul are mare nevoie de bani pentru a acoperi deficitul bugetar ridicat, generat în parte de pandemia COVID-19. Consiliului Fiscal arată că necesarul de finanțare pentru achitarea datoriei scadente plus finanțarea deficitului ar putea ajunge chiar la 144 de miliarde de lei, adică 14,3% din PIB, un nivel apropiat de maximul de 16,6% din PIB din 2009.
Executivul PNL a ieșit, săptămâna trecută, cu un nou împrumut pe piețele internaționale în valoare de 3,3 miliarde de dolari, după ce înainte mai luaseră 6,3 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pandemia a pus pauză vânzării Garanti BBVA RomâniaErste estimează că Ministerul Finanțelor a împrumutat suficienți bani pentru a acoperi 72% din sumele necesare pentru acest an, dar că statul va trebui să mențină un ritm ridicat de împrumuturi din piața internă.
România plătește cele mai mari dobânzi din regiune pentru finanțarea în monedă națională și printre cele mai mari pentru împrumuturile în euro – doar Muntenegru și Macedonia, țări non-UE stau mai prost la acest capitol.
Nivelul ridicat al dobânzilor arată că România este cântărită de investitori ca o țară cu rating junk, spune Dan Bucșa, economist UniCredit Londra, chiar dacă calificativul investment grade a fost menținut de agențiile de rating, însă cu perspectivă negativă.