Băncile au acordat în martie un volum record de credite noi în lei pentru locuințe, respectiv pentru firme, în timp ce împrumuturile noi în euro au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani.
Afacerile băncilor au continuat să crească în martie, pe fondul producției ridicate de noi împrumuturi. Datele trebuie însă interpretate, mai ales cele la 12 luni, în contextul unei inflații ridicate, care a depășit 10% în martie și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după 2004.
În ultimele 12 luni, băncile au acordat credite noi de 93,6 miliarde de lei populației, cu 21,4 miliarde de lei peste nivelul pentru cele 12 luni încheiate în martie 2021. În definiția creditelor noi intră atât împrumuturile proaspăt acordate, cât și refinanțările – sume care acoperă o datorie anterioară și care nu generează astfel fluxuri suplimentare. Doar în martie băncile au înscris în bilanțuri împrumuturi noi în monedă națională de 10 miliarde de lei, față de 6,4 miliarde de lei în luna precedentă, ceea ce reprezintă cea mai ridicată valoare istorică (anterioriul record era de 9,1 miliarde de lei în iulie 2021).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Stocul de credite acordate populației a crescut cu aproape 1% în martie față de februarie, la circa 167 de miliarde de lei. Avansul de 1,5 miliarde de lei este cel mai ridicat din ultimele 7 luni. În termeni anuali, însă, creșterea a încetinit la 9,6% față de circa 10% în luna precedentă. Dinamica stocului de credite reprezintă diferența dintre împrumuturile noi (mai puțin refinanțările care nu generează volume suplimentare) și cele ajunse la scadență.
Creditul în lei a crescut cu 15,3% în termeni anuali și cu 1,8 miliarde de lei față de februarie, la 140,4 miliarde de lei. Băncile au acordat credite noi în lei populației de 4,8 miliarde de lei în martie, ceea ce reprezintă al doilea cel mai mare volum istoric.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punctÎn 12 luni încheiate în martie, băncile au acordate credite noi în lei în valoare totală de 51,5 miliarde de lei, cu 15,2 miliarde de lei mai mult față de 12 luni cumulate încheiate în martie 2021.
Soldul de credite pentru consum a crescut cu 0,6% față de februarie și cu 4,9% în termeni anuali la 61,8 miliarde de lei. Este a doua lună consecutivă de creștere a soldului, după patru luni anterioare de scădere.
Populația a luat credite noi de consum de circa 2,5 miliarde de lei în martie, cea mai mare sumă de după august anul trecut. Credit nou acordat pentru consum a ajuns la 27,8 miliarde de lei în 12 luni, cu 8,4 miliarde de lei peste nivelul din martie 2021.
Creditele pentru locuințe au ajuns la un sold de 103 miliarde de lei în martie, în creștere cu 1,1% față de februarie și cu 12,6% față de martie 2021. Componenta în lei a crescut cu 20% în ultimul an la 84,6 miliarde de lei, în timp ce cea în valută a scăzut cu 12,4% la echivalentul a 3,7 miliarde de euro.
Împrumuturile noi în lei pentru locuințe au sărit cu peste jumătate de miliard față de februarie la 2,5 miliarde de lei în martie, ceea ce reprezintă și cea mai mare sumă acordată într-o lună. În 12 luni cumulate și încheiate în martie, creditul nou pentru locuințe a fost de 22,3 miliarde de lei, cu 6,7 miliarde de lei mai mult decât în martie 2021.
Băncile au acordat credite noi firmelor de 5,2 miliarde de lei în martie, ceea ce reprezintă un volum mai mult decât dublu față de luna precedentă și cel mai mare din istorie. Creditul nou acordat firmelor a crescut cu 6,3 miliarde de lei în 12 luni față de precedentele 12 la 42,1 miliarde de lei.
Soldul de împrumuturi acordat companiilor a crescut cu 4,2 miliarde de lei (2,7%) față de februarie și cu 21,2% față de martie 2021 la 157 de miliarde de lei. Componenta în lei a crescut pentru a doua lună la rând cu aproape 3%, în timp ce avansul anual a fost de 26% la 98,5 miliarde de lei.
Componenta în valută a crescut cu 2,6% (aproximativ 0,3 miliarde de euro) față de februarie și cu 13,1% față de martie 2021 la 11,8 miliarde de euro echivalent.
Împrumuturile pentru firme au fost stimulate de subvențiile de risc acordate de stat prin garanții, cele mai importante fiind cele din programul IMM Invest, lansat la câteva luni de la începutul pandemiei COVID-19.
În martie băncile au acordat firmelor cel mai mare volum de credite noi în euro de după noiembrie 2011, la 533 de milioane de euro. În 12 luni volumul cumulat a ajuns al 3,7 miliarde de euro, cu 1 miliard de euro mai mult față de precedentele 12 luni.
În martie și aprilie încrederea în economia românească, măsurată în rândul managerilor, a continuat să crească, în pofida războiului din Ucraina și a faptului că la nivelul Uniunii Europene este în scădere.