Ghețea: Riscurile legislative pentru sistemul bancar s-au diminuat. Impactul a fost redus

Ghețea: Riscurile legislative pentru sistemul bancar s-au diminuat. Impactul a fost redus
scris 26 nov 2016

Legea privind darea în plată și conversia creditelor în franci elvețieni nu lovesc sistemul bancar așa cum era posibil și, după anul electoral 2016, autoritățile nu vor veni cu noi presiuni legislative, spune Radu Ghețea, președintele CEC Bank.

Decizia Curții Constituționale pe Legea privind darea în plată și contestația Guvernului pe legea privind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării par că au liniștit sectorul bancar. Guvernatorul Mugur Isărescu susținea recent că riscurile s-au diminuat. Radu Ghețea crede că cele două inițiative nu au avut impactul scontat și că alte legi care să afecteze sistemul bancar nu vor apărea după alegeri.

Urmărește-ne și pe Google News

“Indiferent care va fi compoziția Parlamentului, Guvernului, nu vom fi supuși unor noi presiuni care ar veni din partea unor propuneri legislative, care, îmi permit să spun, după un an și ceva, în final nu sunt chiar atât de dure sau cu impact atât de puternic, pe cât ar fi putut să fie dacă legislația ar fi ieșit în forma în care putea să iasă”, a declarat Ghețea la seminarul EU Cofile, organizat de Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor și Alpha Bank la Sinaia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Moody’s: Calitatea activelor BCR, BRD și Raiffeisen se îmbunătățește, însă apar costuri noi din cauza schimbărilor legislative CITEȘTE ȘI Moody’s: Calitatea activelor BCR, BRD și Raiffeisen se îmbunătățește, însă apar costuri noi din cauza schimbărilor legislative

Curtea Constituțională a decis ca debitorii să aibă posibilitatea să dea în plată doar în situația în care un judecător stabilește că există impreviziunea, adică, pe scurt, apariția unei situații extraordinare în derularea contractului de credit care face sarcina excesiv de oneroasă pentru debitor. Acest lucru înseamnă că de la situația din ultima formă votată de Parlament, în care debitorul trebuia să îndeplinească doar condiții de formă pentru a șterge creditul, după decizia CCR apare condiția de substanță.

“Legea dării în plată are un efect, dar nu mai este efectul pe care l-ar fi putut avea dacă se crea hazardul moral. Începe să aibă un caracter social din ce în ce mai accentuat pe rezolvarea unor probleme ale clienților”, spune Ghețea.

Unele bănci, precum Raiffeisen Bank, se așteaptă să întoarcă provizioanele pe darea în plată. CEC Bank a făcut provizioane nesemnificative pentru că portofoliul de credite al băncii e preponderent în lei.

“Oamenii care au luat credite în lei nu au putut invoca foarte multe lucruri, nu au avut un impact din depreciere (…) Sunt însă bănci care ar fi avut un posibil impact foarte puternic”, adaugă Ghețea.

Președintele băncii de stat crede că dobânzile nu vor avea un salt ridicat în următoarea perioadă, dar că vor crește, iar băncile trebuie să ia în calcul, în planul de afaceri, această majorare.

“Este clar că dobânzile atât la lei cât și la valută traversează niște perioade de minim. Cât vor mai rămâne pe acest palier, răspunsul ar fi că nu foarte mult (…) Nu văd un salt uriaș. Dobânzile vor crește, dar vor crește pe o pantă domoală”, crede președintele CEC.

El se așteaptă și la o creștere a cererii de credite, atât din partea firmelor, cât și a populației, ca urmare a creșterilor salariale din domeniul bugetar. CEC Bank, a șasea bancă din sistem, a rulat credite de 5 miliarde de lei în acest an, peste ținte de 4,6 miliarde, arată Ghețea.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
radu ghetea
darea in plata
legea conversiei