Erste, profit în creștere. Grupul a plătit 134 de milioane de euro în taxe bancare speciale

Erste, profit în creștere. Grupul a plătit 134 de milioane de euro în taxe bancare speciale
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 aug 2024

Grupul austriac Erste a încheiat primul semestru cu un profit net în creștere cu circa 9%, la 1,63 miliarde de euro, pe fondul creșterii veniturilor operaționale. Conducerea grupului propune un dividend de 3 euro pe acțiune pentru acest an.

Grupul Erste a încheiat primele 6 luni din 2024 cu un profit și o profitabilitate în creștere, în condițiile creșterii rezultatului operațional cu 10,6%, la 2,97 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Șeful Shell: Criza energetică din Europa a luat sfârșit! CITEȘTE ȘI Șeful Shell: Criza energetică din Europa a luat sfârșit!
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Erste revizuiește în creștere prognoza pentru acest an și se așteaptă la un randament al capitalului de 15% și la un raport cost/venit sub 50%. Soldul creditelor ar urma să crească cu 5% și costul cu riscul este estimat de bancă să rămână scăzut. Economia țărilor din regiune este așteptată să crească mai mult în 2024 decât în anul precedent.

În detaliu, Erste arată că veniturile operaționale au crescut cu 7% la 5,52 miliarde de euro.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 3,5% la 3,69 miliarde de euro, cel din comisioane cu 11,6% la 1,42 miliarde de euro, în timp ce venitul din tranzacționare a scăzut de la 270 la 137 de milioane e euro. Venitul net din activele financiare evaluate la preț de piață în contul de profit și pierdere a crescut de la -64 de milioane de euro la 111 milioane de euro.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu 3,1% la 2,55 miliarde de euro, în principal pe fondul creșterii cheltuielilor cu salariile cu 5,1% la 1,53 miliarde de euro. Cheltuielile cu sistemele IT s-au majorat de la 265 la 301 milioane de euro.

Erste a plătit 531 de milioane de euro în taxe pe venit, la care se adaugă taxele bancare speciale din regiune în valoare de 134 milioane deeuro, din care 96 de milioane de euro în Ungaria, 20 de milioane de euro în Austria și 18 milioane de euro în România – taxă introdusă în 2024. În Slovacia, taxa bancară de 46 de milioane de euro a fost introdusă în bilanțuri la taxele pe venit.

Raportul cost/venit s-a îmbunătățit de la 47,9% la 46,1%.

Marii producători de băuturi răcoritoare din România reclamă: Taxa pe zahăr ne-a lovit vânzările și a urcat prețul. Urmează tăieri de investiții și concedieri CITEȘTE ȘI Marii producători de băuturi răcoritoare din România reclamă: Taxa pe zahăr ne-a lovit vânzările și a urcat prețul. Urmează tăieri de investiții și concedieri

Rata creditelor neperformante a crescut ușor, cu 10 puncte de bază, la 2,4%.

Activele totale ale grupului s-au majorat cu 2,1%, la 334,1 miliarde de euro, în condițiile în care creditele au crescut cu 1,7% la 211,3 miliarde de euro.

Rata capitalului de bază de nivel 1 a scăzut ușor de la 15,7% la 15,5%, în timp ce rata capitalului total a scăzut de la 19,9% la 19,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
rezultate erste
profit erste group