Electrica Transilvania Nord împrumută 150 mil. lei de la BCR pentru a-și acoperi necesarul de lichidități

Electrica Transilvania Nord împrumută 150 mil. lei de la BCR pentru a-și acoperi necesarul de lichidități
scris 8 feb 2016

Electrica Transilvania Nord, sucursala de distribuție de energie a Electrica SA care acoperă județele Cluj, Bihor, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița-Năsăud, a contractat luna trecută de la BCR un credit de tip plafon descoperit de cont în valoare de maxim 150 milioane lei, pe 12 luni, în vederea completării necesarului de lichidități.

"Atragerea capitalului circulant este necesară pentru completarea necesarului de lichidități, în vederea fluidizării plăților către furnizori și a oricăror alte obligații de plată scadente", se arată într-un document al Electrica Transilvania Nord.

Urmărește-ne și pe Google News

La negocierile organizate în acest scop, compania a primit două oferte, una de la BCR, iar cealaltă de la consorțiul ING Bank-BRD. Cei de la BCR au fost declarați câștigători, cu un cost al creditului de 1,5 milioane lei, corespunzător unei dobânzi anuale de 1%. Inițial, Electrica Transilvania Nord estimase costul împrumutului la 2,12 milioane lei, ceea ce ar fi însemnat o dobândă anuală de 1,41%. Contractul a fost atribuit pe 7 ianuarie 2016.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Salariile în decembrie 2015: Cele mai mari în energie și cu ajutorul primelor, cele mai mici în hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI Salariile în decembrie 2015: Cele mai mari în energie și cu ajutorul primelor, cele mai mici în hoteluri și restaurante

De la finalul anului trecut și până în prezent, indicele de referință ROBOR la 12 luni a scăzut de la 1,52% la 1,23% pe an, potrivit datelor BNR. ROBOR la 1 lună s-a redus de la 0,69% la 0,52% pe an.

Împrumutul este garantat exclusiv cu ipotecă mobiliară pe conturile Electrica Transilvania Nord deschise la BCR. Potrivit caietului de sarcini al achiziției, comisioanele aferente facilității de credit se vor aplica obligatoriu doar la valoarea utilizată a creditului și nu se va accepta nici dobândă penalizatoare pentru neutilizarea facilității de credit la valoarea contractată, nici condiție de rulaj.

Facilitatea de credit va fi accesată prin trageri multiple, conform necesarului distribuitorului de energie electrică. Sumele trase vor fluctua în fiecare lună, suma minimă trasă urmând să fie de 50 milioane lei, potrivit documentului citat.

"Dobânda, ROBOR la 1 lună, se va calcula la valoarea zilnică a creditului utilizat și se va achita lunar, în prima zi lucrătoare din luna următoare celei de referință. Rata de referință va fi actualizată lunar, marja băncii rămânând fixă. Precizăm că ROBOR la 1 lună înseamnă rata afișată cu 2 zile bancare înainte de data pentru care dobânda este calculată", se mai precizează în caietul de sarcini.

Un acționar al UniCredit cere schimbarea conducerii băncii CITEȘTE ȘI Un acționar al UniCredit cere schimbarea conducerii băncii

Electrica Transilvania Nord este concesionarul rețelei de distribuție de energie electrică din județele Cluj, Bihor, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița-Năsăud și alimentează cu electricitate un număr de aproape 1,2 milioane de consumatori din aceste județe. Compania este controlată de Electrica SA, cu 78% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Potrivit ultimelor date publice, în 2014, Electrica Transilvania Nord a obținut un profit net de 95,3 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproape 633 milioane lei.

Profitul net al companiei-mamă, Electrica SA, a crescut cu 27% în primele 9 luni din 2015, la 428,18 milioane lei, în condițiile în care compania și-a revizuit în creștere rezultatul net obținut în primele 9 luni din 2014, cu aproape 11%, de la 303,36 la 336,4 milioane lei, ca urmare a reconsiderării momentului recunoașterii în bilanț a obligațiilor de plată a taxei de stâlp. Veniturile totale ale companiei au crescut cu 8,4% în primele 9 luni, la 3,96 miliarde lei.

La 30 septembrie anul trecut, Electrica SA dispunea de lichidități în sumă totală de circa 630 milioane euro. Acționarul, principal, dar nu majoritar, al companiei este Ministerului Energiei, care deține peste 48% din titlurile Electrica SA. Alți acționari semnificativi sunt BERD și ING. 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
electrica transilvania nord
electrica distributie transilvania nord
bcr
distributie energie electrica
descoperit de cont
banca comerciala romana