Consiliul Concurenței va unifica sau va publica simultan rezultatele investigațiilor privind posibilele înțelegeri pentru creșterea ROBOR, respectiv pentru scoringul la credite. Președintele Bogdan Chirițoiu spune că nu vrea ca eventualele amenzi să fie excesive. În următoarea perioadă va fi publicată și o sinteză a analizei tematice pe piața bancară.
Concurența a deschis în toamna lui 2022 o anchetă în piața bancară pentru posibile înțelegeri între bănci care să fi dus la un nivel mai ridicat al ROBOR și implicit a ratelor la credite plătite de debitorii cu credite în lei. În septembrie 2023, Consiliul a mai verificat băncile și pentru posibile înțelegeri cartelare în ceea ce privește scoringul debitorilor, prin care refinanțarea creditelor la alte bănci ar fi fost penalizată și descurajată, ceea ce ar fi redus competiția în sistem și costuri mai mari pentru debitori.
Rezultatele anchete vor fi gata cel mai devreme la finele acestui an sau la finele anului viitor, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Le vom aborda unitar, nu știm dacă le unim, dar vom ieși cu concluziile simultan. Dacă ajungem să dăm sancțiuni, să nu fie excesive”, explică Chirițoiu.
Consiliul poate da amenzi ridicate, calculate ca procent din cifra de afaceri.
Autoritatea a verificat direcțiile de Trezorerie ale băncilor și corespondența între dealerii băncilor. Au fost vizate 10 bănci, cele mai mari din piață, participante la panelul ROBOR.
Referința se bazează pe cotațiile oferite de bănci pentru scadențe de a overnight la 12 luni în fiecare zi lucrătoare, publicate de Reuters la ora 11. Importanța ROBOR, mai ales la 3 și 6 luni, vine din faptul că reprezintă referința variabilă în cazul creditelor în monedă națională (inclusiv pentru creditele acordate persoanelor fizice înainte de 2019).
Ancheta Concurenței a venit în contextul creșterii abrupte a ROBOR după explozia inflației, până la peste 8% pe an, în toamna lui 2022, ceea ce a atras și solicitări de verificări de la Guvernul PSD-PNL. Rata ROBOR la 3 luni a scăzut ulterior spre 6%, la nivelul ratei la facilitatea de depozit, în contextul unui amplu exces de lichiditate.
CITEȘTE ȘI Companii aeriene, hoteluri și comercianți cu amănuntul se tem să nu fie lăsați pe dinafară în urma modificărilor din serviciul de căutare al GoogleO posibilă înțelegere între bănci pe tema ROBOR a mai fost obiectului unei anchete în timpul crizei din 2008, dar Concurența nu a găsit atunci înțelegeri cartelare.
În ancheta privind scoringul la credite, Consiliul a verificat 10 bănci, precum și Biroul de Credit și Asociața Română a Băncilor.
Concurența va publica în perioada următoare și o analiză tematică privind piața bancară.
Întrebat dacă mai există spațiu pentru extinderea liderului pieței prin achiziții de bănci competitoare, Chirițoiu spune că Consiliul nu este îngrijorat de gradul de concentrare pe piața bancară.
„Dacă ajungem la operațiuni care implică cote mari de piață, s-ar putea să analizăm”, completează el.
Consiliul va finaliza până în vară anchetele privind piața de furnizare carte, distribuție a vopselurilor, și cea de carne pui, precum și ancheta privind o presupusă trucare la Agenția de Cadastru, printre altele.
Anul viitor vor fi publicate rezultatele anchetelor privind piețele de unt, ulei, și zahăr.
Până acum a dat și o amendă procedurală firmei Lactalis, care nu ar fi dat inspectorilor acces la informațiile unui angajat.
Autoritatea a deschis și o anchetă privind piața transporturilor aeriene, fiind îngrijorată și de creșterile mari de prețuri la biletele de avion, în contextul unei scăderi a numărului de operatori.
În domeniul achizițiilor, Concurența trebuie să dea o decizie privind achiziția Profi de către Mega Image, care ar putea include obligația de a renunța la anumite magazine, în orașele unde rețeaua Mega ar deveni prea concentrată.