Buget mai mare pentru IMM Plus - Crește cu 2,5 miliarde lei, vor fi sprijinite alte peste 2.300 firme

Buget mai mare pentru IMM Plus - Crește cu 2,5 miliarde lei, vor fi sprijinite alte peste 2.300 firme
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 iun 2024

Bugetul schemei de ajutor de stat IMM Plus va crește cu 2,499 miliarde lei, la 14,999 miliarde lei. Motivul este cererea ridicată din partea firmelor pentru garanții acordate de stat, care le asigură un acces mai bun la finanțare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Majorarea bugetului schemei de ajutor de stat determină un necesar de finanțare de la bugetul de stat de 254,69 milioane lei.

Numărul de beneficiari ai programului poate crește astfel cu 2.343, la un număr de maximum total de 13.843 beneficiari.

Suma de 254,69 milioane de lei este aferentă plății comisionului de administrarea si a grantului de dobândă, din care 102,66 milioane lei în semestrul II 2024 și 152,03 milioane lei în 2025.

Băncile românești - printre cele mai profitabile din UE, cu o marjă netă dublă, dar și cu cel mai mare cost cu riscul și foarte expuse pe stat CITEȘTE ȘI Băncile românești - printre cele mai profitabile din UE, cu o marjă netă dublă, dar și cu cel mai mare cost cu riscul și foarte expuse pe stat

Prin proiectul de act normativ se propune majorarea granturilor cu suma de 279,9 milioane lei, din această sumă urmând a fi acoperite comisionul de risc, comisionul de administrare și dobânzile subvenționate.

"Menționăm că doar suma de 254,69 milioane lei reprezentând comisionul de administrare datorat fondurilor de garantare ce implementează schema de ajutor de stat și dobânzile subvenționate datorate băncilor are impact bugetar, comisionul de risc nefiind plătit de Ministerul Finanțelor ci doar calculat în cadrul grantului acordat beneficiarilor programului", arată Finanțele.

Creșterea bugetului IMM Plus va permite accesul la lichiditate în vederea implementării planurilor de investiții pentru mai multe companii nefinanciare și a capitalului de lucru destinat agriculturii și sectorului alimentar afectate direct sau indirect de efectele agresiunii, inclusiv cele generate de sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană și partenerii săi internaționali.

ABN Amro Bank își cumpără rivalul CITEȘTE ȘI ABN Amro Bank își cumpără rivalul

Prin prezentul proiect se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat asociată Programului cu suma de 2,499 miliarde lei, până la suma totală de 14,999 miliarde lei, respectiv majorarea plafonului total al garanțiilor de stat care pot fi emise în cadrul Programului cu suma de 2,22 miliarde lei, până la valoarea totală de 13,32 miliarde lei și majorarea bugetului de grant cu suma de 279,88 milioane lei până la valoarea totală de 1,68 miliarde lei.

Prin implementarea modificărilor, se va asigura accesul la măsurile de ajutor acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru un număr estimativ de 2.343 beneficiari suplimentari, astfel că se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum total 13.843 de beneficiari.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm plus
companii
ajutor de stat
garantii
buget