BRD a amânat ratele pentru 40.000 de credite anul trecut, dar oficiali băncii spun că nu se așteaptă la un val de neperformante după expirarea moratoriului, mai ales că în 2021 banca a primit puține solicitări de amânare. Banca a făcut deja provizioane în așteptarea problemelor la rambursarea împrumuturilor, dar anticipează o creștere cu doar 2 puncte procentuale a ratei de neperformanță.
Profitul băncii din grupul francez Societe Generale a scăzut anul trecut cu mai bine de o treime, la 963 de milioane de lei, evoluție care a venit mai ales din creșterea costului cu riscul. Banca a pus bani deoparte pentru a acoperi pierderile așteptate din creditare, în contextul efectelor economice ale pandemiei COVID-19.
“Costul riscului crește, suntem aici să ne asumăm riscuri. Avem capital și lichiditate exact pentru a face față unor astfel de situații. N-am nicio îndoială că vom continua să funcționăm în regulă chiar dacă mediul se deteriorează. Putem rezista în orice timp de criză. Avem un portofoliu de foarte înaltă calitate”, spune Francois Bloch, directorul executiv al BRD.
CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanțiBanca a pus deoparte 353 de milioane de lei în provizioane, față de o eliberare de provizioane de 204 milioane de lei în 2019. Costul riscului a ajuns astfel la un punct procentual la nivelul grupului.
Philippe Thibaud, director general adjunct, responsabil cu riscul, spune că nu se așteaptă la un “tsunami de defaluturi”, ci la o creștere treptată a neperformantelor, de la 3% la finele anului trecut la 5% în acest an.
Amânarea ratelor pentru un număr mare de clienți anul trecut a adus și perspectiva unei creșteri subite a restanțelor din acest an. La nivelul sistemului bancar 558.000 de debitori au suspendat ratele pentru aproape 15% din creditele totale acordate de către bănci.
Thibaud arată că BRD a primit 70.000 de cereri de suspendare a ratelor, dintre care a aprobat 40.000, doar acestea fiind eligibile. Volumul reprezintă 14% din portofoliul de retail și 7% din cel corporativ.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Andrei Săvescu, despre premium în business“Moratoriul a avut un impact limitat asupra portofoliului. Când au ieșit din moratoriu, nu am văzut un comportament diferit față de ceilalți clienți”, spune Thibaud.
Guvernul a extins moratoriul și în acest an, dar doar pentru o perioadă totală de până la 9 luni, în care este inclusă și perioada de anul trecut. Astfel, măsura nu mai poate fi aplicată clienților care deja au amânat anul trecut 9 rate.
BRD a primit în acest an 2.000 de cereri de la clienți, din care a aprobat aproape 1.000, ceea ce reprezintă un semn bun pentru bancă.
“Viziunea noastră e mult mai pozitivă anul acesta decât era anul trecut. Rata de neplată a fost foarte redusă pe corporate, deci suntem optimiști”, spune Yves Lallemand, director general adjunct, responsabil cu creditarea corporațiilor.
Francois Bloch atrage atenția la ajustările care trebuie făcute în economie după anul de criză sanitară și economică 2020.
“Măsurile de susținere sunt multe, ceea ce e bine, dar sunt scumpe”, spune Bloch.
CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?Deficitul bugetar a fost anul trecut de 10% din produsul intern brut, un nivel record, chiar peste cel al crizei din 2009-2010, dar agențiile de rating au păstrat calificativul investment grade al României, cu așteptarea că deficitul va fi redus.
“Probabil că vom ieși din modelul bazat pe creșterea salariilor și intrăm într-o nouă fază unde investițiile sunt sursa principală de creștere. Ne putem aștepta, ca urmare a imboldului dat de Guvern, că vom vedea mai multe proiecte de investiții în România, o creștere mai susținută a creditului corporativ”, spune Bloch.
BRD a acordat anul trecut aproape 1.900 de credite prin IMM Invest – unul dintre programele guvernamentale -, în valoare de circa 930 de milioane de lei, 84% fiind pentru capital de lucru.
Banca a închis anul trecut 64 de unități și a ajuns la 584. Rețeaua a scăzut cu 28% de la finele lui 2016. Au mai fost reduse și alte costuri, cum ar fi cele cu marketingul și călătoriile, dar au crescut cele cu investițiile în zona digitală.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibridVeniturile bancare au scăzut cu 5,6% la 3,1 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile operaționale au fost reduse cu 5,3% la 1,6 miliarde de lei.
Banca propune doar un dividend simbolic acționarilor, în condițiile în care autoritățile de reglementare au recomandări mai degrabă obligatorii prin care vor să limiteze plățile către acționari până la clarificarea pandemiei.