Contractele de credit în franci elvețieni cu dobândă variabilă vor avea rata de referință modificată automat de la începutul anului viitor, ca urmare a noilor regulamente la nivel european, arată Banca Națională a României.
De la 1 ianuarie, referința LIBOR CHF nu va mai fi utilizată în contracte, ca urmare a unei decizii la nivel european. În 22 octombrie 2021, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1847 al Comisiei privind desemnarea unei înlocuiri statutare pentru anumite maturități ale LIBOR CHF și au fost stabilite ratele de înlocuire pentru LIBOR CHF cu scadența la 1 lună, 3 luni, 6 luni și 12 luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, de la începutul anului 2022, referințele la ratele LIBOR CHF, conținute în contractele și toate instrumentele financiare cu scadențe după 1 ianuarie 2022, care se raportează la LIBOR CHF, încheiate de către instituțiile de credit din România cu toți clienții acestora, vor fi înlocuite de drept, automat, cu ratele combinate SARON și ajustările de marjă corespunzătoare, prevăzute în regulamentul de punere în aplicare al Comisiei, fără a fi necesară renegocierea contractelor, arată BNR.
Comisia Europeană a început să lucreze la un indicator care să înlocuiască LIBOR după un scandal de manipulare a pieței în care au fost implicate unele dintre cele mai mari bănci din lume.
Băncile din România mai aveau în sold credite ale persoanelor fizice de circa 550 de milioane de franci elvețieni la finele lunii septembrie, în scădere de la un vârf de peste 4,5 miliarde de franci în urmă cu mai bine de deceniu.