Banca Centrală Europeană (BCE) va derula în 2016 teste de stres separate pentru băncile aflate sub supravegherea sa dar care nu vor fi incluse în exercițiul pan-european derulat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), a declarat luni președintele Consiliului de supervizare din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), Daniele Nouy, transmite Reuters.
'Ni s-a spus să avem în vedere ca aproximativ 70% din activele bancare să fie supuse unor teste de stres. Pentru a ajunge la acest procent trebuie să selectăm în primul rând băncile mari', a declarat Daniele Nouy în cursul unei audieri în comisia economică a Parlamentului European. Nouy a adăugat că este rezonabil de presupus că testele derulate de EBA vor implica aproximativ 50-60 de bănci mari, adăugând însă că deocamdată nu a fost stabilit un număr definitiv iar băncile mai mici vor trebui să se aștepte să fie și ele testate.
'Băncile care nu vor fi selecționate pentru testele de stres derulate de EBA vor face obiectul unor teste de stres derulate de Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) într-o modalitate care nu va fi publică, pentru a evalua necesitățile lor de capital. Acesta nu va fi un exercițiu public', a explicat Daniele Nouy.
În 2014, BCE a testat un număr de 130 de bănci din zona euro, într-un exercițiu de amploare destinat să îmbunătățească încrederea în acest sector, înainte ca BCE să preia atribuțiile de supervizor bancar în zona euro, începând din luna noiembrie a anului trecut.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a informat că următoarea rundă de teste de stres ce vor fi derulate în rândul celor mai importante bănci din Uniunea Europeană va avea loc în primul trimestru al anului următor, iar rezultatele vor fi anunțate în cursul celui de-al treilea trimestru.
Un test de rezistență este o simulare a mai multor scenarii diferite de criză financiară prin care poate fi testată soliditatea instituțiilor bancare.