Brokerii de credite de la Adwisers, numărul doi în piață, și-au lansat propria instituție financiară nebancară pentru a-i credita pe acei clienți „buni” pe care băncile nu vor să-i crediteze.
Adwisers își propune să finanțeze acele companii care au probleme cu obținerea unor înprumuturi de la bănci, pentru că acționarii au avut o insolvență în grup sau pentru că la un moment dat a existat un incident de plată, explică Gabriel Crețu, managing partner al Adwisers.
„Am întâlnit multe situații frustrante de-a lungul timpului din postura de brokeri. Clienți pentru care noi am fi băgat mâna în foc că sunt buni nu primeau finanțare de la bănci, fie pentru că existau probleme între acționari, fie pentru că o firmă din grup era în insolvență. Ne spuneau «dacă tot credeți în ei, da-ți-le voi bani». Am depus actele la BNR și am obținut finanțare”, spune Crețu.
După ce trec de perioada cu probleme și își recapătă ratingul de credit, firmele vor putea apoi să meargă din nou la o bancă și să-și achite datoriile către IFN, explică Crețu.
Piața finanțărilor de acest tip este complet liberă în România, spune Crețu, Adwisers IFN vine cu ofertă de dobândă de 18% pe an.
„Vom finanța acele business-uri în care credem, antreprenori care chiar dacă au greșit cândva au și învățat din acea greșeală”, susține Crețu.
După o lună de activitate, Adwisers are în pregătire contracte de 700.000 – 800.000 de euro. Finanțarea medie este de 50.000 – 100.000 de euro, dar poate ajunge până la 200.000 de euro.
Adwisers va finanța și start-up-urile care au active reale de 200% din valoarea finanțării, după o analiză financiară, însă nu va oferi credite proiectelor de tip green-field.
„Nu avem un business axat pe executare”, spune Crețu și susține că Adwisers IFN va oferi flexibilitatea pe care firmele nu o găsesc la bănci. „Avem un client care a fost acționar la o firmă insolventă și acum băncile nu-l mai finanțează nici cu cash colateral”.
În planul de afaceri, rata de eșec este de 5%, însă Crețu speră la un rezultat mai bun.
Compania vrea să împrumute clienți în toată țara, prin intermediul celor 40 de echipe de vânzări prezente în 32 de orașe.
Finanțarea vine din capitalul social și împrumuturi de la persoane fizice și juridice, care caută un randament mai ridicat și sunt dispuși să-și asume un oarecare risc în această perioadă în care băncile mai oferă doar 1% pentru depozitele bancare, spune Crețu.
După un an-doi de activitate și după un audit, firma va aplica și pentru finanțare bancară, iar în 4-5 ani Crețu vizează listarea la bursă, cu Banca Europeană pentru Reconstucție și Dezvoltare printre acționari.