Acțiunile proprietarului Provident Financial se prăbușesc cu 16%, pe fondul previziunilor negative asupra profitului

Acțiunile proprietarului Provident Financial se prăbușesc cu 16%, pe fondul previziunilor negative asupra profitului
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 feb 2016

Acțiunile grupului britanic International Personal Finance (IPF), proprietarul companiei de credite de consum Provident Financial, au scăzut miercuri cu aproape 16% pe bursa de la Londra, după ce grupul a avertizat investitorii că rezultatele financiare din acest an ar putea fi afectate negativ din cauza costurilor în urcare, inclusiv în România, și a noilor reglementări pe piața creditelor din Europa de Sud. 

Modificările legislative introduse anul trecut de autoritățile de reglementare din Polonia vor afecta profitul IPF pe această piață în 2016 și în anii următori, precum și evoluția grupului pe piața din Slovacia, potrivit estimărilor IPF.

Urmărește-ne și pe Google News

"Anticipăm că acești factori, alături de cheltuielile legate de trecerea pe cartea de muncă a agenților din România, precum și de noua taxă bancară din Polonia și scăderea profitului din vânzările de credite vor reduce profitul grupului în 2016", se arată în raportul financiar pentru anul trecut al IPF.

În jurul orei 14:40, acțiunile IPF se tranzacționau în scădere cu 15,84% la 2,232 lire sterline/unitate, după ce în prima parte a sesiunii bursiere au atins un minim intraday de 2,205 lire sterline.

IPF estimează că va înregistra costuri suplimentare de 3 milioane de lire sterline (3,8 milioane de euro) în urma modificării statutului celor peste 4.200 de agenți cu care colaborează în România, care în ultimul trimestru al 2015 au devenit angajați ai companiei, conform legislației în vigoare.

Șeful companiei care dă credite cu dobânzi de peste 100% a încasat un bonus net de 164.322 lei în 2014 CITEȘTE ȘI Șeful companiei care dă credite cu dobânzi de peste 100% a încasat un bonus net de 164.322 lei în 2014

"Agenții din România au devenit angajați ai grupului și estimăm că acest lucru va genera o creștere cu 3 milioane lire a costurilor anuale, aproximativ jumătate din această majorare fiind consemnată la nivelul anului 2015. Experiența din Ungaria, unde agenții companiei au devenit angajați începând cu anul 2006, sugerează că sunt oportunități pentru amortizarea parțială a costurilor suplimentare", potrivit raportului.

În octombrie 2015, IPF anticipa costuri totale de aproximativ 4,2 milioane lire ca urmare a angajării colaboratorilor din România.

Fondată în 2006, Provident Financial România are un portofoliu de circa 300.000 clienți activi și aproximativ 5000 de angajați. Compania este specializată în acordarea de împrumuturi direct la domiciliul clientului.

Grupul britanic a raportat un profit înainte de taxe de 26,6 milioane lire (33,7 milioane euro) pentru piețele din România, Bulgaria și Ungaria, în scădere cu 8% de la 28,9 milioane lire în 2014. Rezultatul a fost afectat negativ de fluctuațiile valutare, care au tăiat 3,9 milioane lire (4,94 milioane euro) din profitul IPF în regiune. Excluzând impactul cursului de schimb, profitul grupului a crescut cu 1,6 milioane de lire.

"Evoluția a fost sprijinită de revenirea puternică pe creștere a pieței din România, în contextul îmbunătățirii calității creditelor și a extinderii portofoliului de produse (...). Ne vom extinde acoperirea în România și Bulgaria în vederea atragerii de noi clienți și a aducerii la maturitate a operațiunilor din aceste piețe", se arată în raport

La nivel de grup, profitul IPF a stagnat anul trecut la 100,2 milioane lire (126,8 milioane euro), în timp ce veniturile au scăzut la 735,4 milioane lire (931 milioane euro), de la 783,2 milioane lire în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
international personal finance
ipf
provident financial
actiuni
bursa
rezultate
angajati
romania